היסטוריה טורקית ג' – סלג'וקים
מאת: ד"ר יהודה דגן



באמצע המאה ה- 11 (לאחר תור הזהב המוסלמי של המאה ה- 10) הוקמו שתי ממלכות מוסלמיות גדולות: ממלכת המראבטון במערב וממלכת הטורקים-סלג'וקים במזרח. השבט העיקרי שנע בערבות שבין נהרות הסיר-דריה (אוזבקיסטאן כיום) והוולגה, היה שבט הגאז'. במהלך נדודיהם הם הקימו מספר יישובים סביב העיר בוכרה. ממקום ריכוזם יצאו למסעות שוד וכיבושים, לעבר צפון אירן, עירק וחבל אזרביג'אן. בראש המשפחות עמדו שני אחים טוגריל-בך ודאוד-ג'גרי-בך, שהיו בני מיכאיל-בן-סלג'וק. בשנות ה- 40 של המאה ה- 11 השתלטו האחים על כל ממלכת ח'וארזם, ממזרח לים הכספי ועל כל השטחים סביב.

עם כיבוש אירן ועירק, וכניסת צבאם לבגדד (1055) לקחו לעצמם השליטים את התואר "
שליטי העולם המוסלמי" ו"מגיני האיסלם". מעתה כונה טוגריל בתואר סולטן. למעשה לא כל העולם המוסלמי נכבש על ידם, שכן מצרים נכבשה 100 שנה מאוחר יותר. בשנת 1063 נפטר טוגריל ואחיו אלפ-ארסלן ירש את מקומו. הסלג'וקים חידשו את אחדות המחצית המזרחית של המוסלמים, ויצאו לכבוש את אדסה (אורפה כיום) ואנטיוכיה. מעט שנים קודם להתעצמות הסלג'וקים סיפחו קיסרי ביזנטיון את המדינות הארמניות הקטנות שבמזרח הממלכה והגלו את תושביהן לפנים ממלכת ביזנטיון. עתה משעמדו בפני מציאות אסטרטגית חדשה, התברר להם שלא נותרו כוחות שיגנו על הגבול המזרחי של הממלכה. הם ניסו להגיע להסכם עם הסלג'וקים, אולם אלה לא שעו לדיבורים אלו.
 
מפת הממלכה הסלג'וקית, טורקיה
מפת הממלכה הסלג'וקית בשיא עוצמתה (באדיבות MapMaster)


 ברירת מחדל




 
עם עלייתו לשלטון של הקיסר דיוגנס-רומאנוס בקונסטנטינופול, הוא פעל בראשונה לרכז צבא אדיר ולצאת כנגד חילות המוסלמים שבמזרח הממלכה. כנגדו יצא השליט הסלג'וקי אלפ-ארסלן והקרב התרחש מצפון לימת-ואן, בקרבת מעבר ההרים ליד העיירה מנזיקרט (או מזלגרט), בשנת 1071. במהלך הקרב נשבה לראשונה באסיליאוס (קיסר) בידי הסלג'וקים. קרב זה פתח את חבלי אסיה הקטנה בפני השבטים הטורקמניים. מנהיגי הסלג'וקים שאפו בתחילה לכבוש את מצרים, אולם בעקבות כניעה של מחוזות שלמים במזרח ובמרכז האימפריה הביזנטית, חדרו צבאות הסלג'וקים לרחבי המדינה עד ששלטו למעשה ברוב שטח אביה הקטנה. לאחר מות אלפ-ארסלן עלה לשלטון מלכ-שאה ובירתו הייתה באיספאן. לאחר מכן התפצלו הסלג'וקים לממלכות קטנות ששלטו במקומות שבהם יישבו.

הפחד מפני השלטון המוסלמי גרם לשליטי ביזנטיון לפנות לעזרת העולם הנוצרי ב
אירופה, וכך באה היוזמה למסע הצלב הראשון. אז כבשו הצלבנים מהסלג'וקים את העיר ניקאה, ונלחמו כנגדם בקרב דורילאום (אזור אסקישהיר) בשנת 1097. הצלבנים השתלטו על חבל קיליקיה וכבשו את אדסה ואנטיוכיה, בהקימם שם ממלכות עצמאיות. באסיה הקטנה האריכו הסלג'וקים יותר מכל מקום אחר, בירתם הייתה בקוניה, לשונם הייתה פרסית אך העם דיבר טורקית. הם הצרו את שלטון הביזנטים לתחום הצר של קונסטנטינופול וסביבותיה. באמצע המאה ה- 13 נהרסה הממלכה הסלג'וקית בידי המונגולים של ג'ינגס-חאן. בשנת 1242 פלשו המונגולים לתחומי אנטוליה, ובשנת 1243 נערך קרב מכריע בניהם בקרבת הר קסדאג'. הסלג'וקים הובסו ולמעשה הכירו בשלטון המונגולים על כל אנטוליה.

לאחר שתמכו הסלג'וקים בשליט הממלוכי ביברס, חזרו המונגולים לאנטוליה, טבחו בסלג'וקים, פיזרו את צבאם וביטלו את כל מנגנון שליטם. בתקופה זו החלו לחדור לתחומי אנטוליה שבטים טורקמנים, ולהלכה התנאים הפוליטיים הבטיחו להם התבססות מהירה על רקע של ריקנות גורמים מדיניים שיעמדו מולם. ניתן להאריך את תרומתם של הסלג'וקים באסיה הקטנה (1308-1071), בבניית מבני דת רבים - מדרסות ומסגדים, ששם התחנכו דורות של תלמידים ברוח האיסלם האורתודוכסי. מנהגי השלטון - העברת השלטון בירושה לאחד מבני המשפחה, שהיו מושתתים במסורת הסלג'וקית, המשיכו להיות מונהגים גם אצל השושלת העות'מאנית.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


יהודה דגן
 
אודות הכותב
ד"ר יהודה דגן, ארכיאולוג, מדריך טיולים במדינות באגן הים התיכון: מצרים, מרוקו, ספרד, פורטוגל, צרפת, איטליה, קורסיקה, סרדיניה, יוון, כרתים ואיי הים התיכון, וכן באתיופיה, גאורגיה, ארמניה ואוזבקיסטן. חוקר את התרבויות שחיו בצלו של הר האררט ואת שפלת יהודה, עליה כתב מספר ספרים ומאמרים.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר