האלפים הצרפתיים:
לאכול "סביב המדורה" במחוז סבואה
מאת: גילה בן יקר


הארוחות במחוז סבואה שבאלפים הצרפתיים מבוססות על ישיבה בצוותא ואכילה איטית, ואין כמוהן לבילוי ערב נעים עם חברים או משפחה, כאשר הבישול העצמי מהווה מרכז לשיחה סביב השולחן. הארוחות מוגשות עם מרק וסלט חסה, ובסוף קינוח. תרבות האוכל המיוחדת הזו נוצרה בהשפעת מזג האוויר הקר יחסית, ערבי החורף הארוכים, ושפע החלב והגבינות המאפיין את החקלאות המקומית.


אנשי ההרים יצרו לעצמם תרבות של אכילה בצוותא. גוף החימום שבמרכז השולחן הוא מקור חום ניכר (לכן ביום חם בקיץ פחות נעים), שיוצר אווירה חברתית נעימה, שעה שהרוח שורקת והשלג נערם בחוץ. בני הבית היו נאספים סביב השולחן ומנסים תפריטי בישול שונים עם המצרכים שגידלו: תפוחי אדמה שנאספו בסתיו וגבינות מהחלב שהחמיץ, שהרי עקב השלגים אי אפשר היה לשווקו. החמצת החלב יצרה צורות שונות של גבינה, בטעמים שונים ודרגות בשלות שונות. לגבינות התלווה יין טוב, שהפיקו ומפיקים עד היום מהגפנים אותן מגדלים על מדרונות ההרים משופעי שמש הקיץ ואדמת הגיר.
 
רקלט, סבואה
בסבואה נהוג לבלות ערב נעים של ישיבה בצוותא, אכילה איטית ובישול עצמי על השולחן (צילום: CC Alex Toulemonde)


 ברירת מחדל



הפנינה בכתר הגבינות (וגם הסקי)

מחוז סבואה (Savoie) הוא אחד מ-12 המחוזות של חבל אוברן-רון-אלפ (Auvergne-Rhône-Alpes), בדרום-מזרח צרפת, על רכס האלפים הצרפתיים. בתחומי המחוז נמצא הריכוז הגדול ביותר של אתרי הסקי בצרפת, בהם: ואל דיזר, טין, לז ארק, לה פלאן, קורשוול, מריבל, לה מנוייר, ואל תורן ועוד רבים וטובים.
 
מחוז סבואה נחשב לאזור חשוב בייצור הגבינות בצרפת. אין זה עניין של מה בכך במדינה הנחשבת לאחת ממלכות הגבינות, אך מרעה ההרים של האלפים הצרפתיים הופך את האזור לפנינה שבכתר הגבינות. בנוסף למרעה ההרים, ישנם מרכיבים נוספים שהשפיעו על טעמן של הגבינות: מחוז סבואה היה בעבר תחת שליטת בית סבואה האיטלקי, ולכן הוא מושפע מאוד גם מתרבות האוכל האיטלקית, לצד תרבות האוכל הצרפתית, עם תיבול השפעה נוספת משוויץ השכנה. אין ספק שמפגש תרבויות זה יצר את מגוון הגבינות הטובות של האזור והמאכלים שמכינים מהן.
 
מרעה במחוז סבואה
המרעה הטבעי בהרים, המקור לחלב המשובח ממנו מיוצרות הגבינות של סבואה (צילום: Yvan Tessier)
 

לאכול "סביב המדורה"

מזה למעלה מעשר שנים אני מבלה כמה חודשים בשנה באזור האלפים הצרפתיים. בזמן מגוריי וטיוליי כאן נחשפתי באמצעות חברים צרפתים, שפים ותושבים מקומיים, למאכלי האזור, אותם אני מרבה להכין לאורחיי, בעיקר בימי גשם או קור. הארוחות הן מיוחדות לאזור ומבוססות על מיטב התוצרת המקומית, מלוות ביין מקומי לבן או יין אדום.
 
ארבעה מאכלים עיקריים מאפיינים את אזור סבואה:

רקלט (Raclette) – רקלט הוא גם שמה של הגבינה וגם שמה של שיטת ההכנה המיוחדת. במרכז השולחן מוצב גוף חימום סביבו משובצות מספר מחתות קטנות (מעין מחבת קטנה בצורת כף). כל סועד מוריד לצלחתו מספר פרוסות גבינה מצלחת מרכזית, ואז ממיס גבינת רקלט במחתה אישית קטנה. את הגבינה המותכת יוצקים על תפוחי אדמה וירקות טריים או מבושלים. לצד הרקלט מגישים גם חמוצים ובשרים מעושנים.
 
גבינת רקלט מותכת בתוך מתקן הרקלט
גבינת רקלט נכנסת להתכה בתוך מתקן הרקלט (צילום: CC c.centium)
 
 
פונדו סבויארד (Fondue Savoyarde, מלשון סבואה) – תערובת של שלוש-ארבע גבינות מסוגים שונים ויין לבן, המותכת בסיר מיוחד אותו מניחים על בסיס חימום. כל סועד מקבל מזלג ארוך, עימו הוא נועץ קוביית לחם קטנה וטובל בבלילה המבעבעת. הארוחה מלווה בסלט חסה גדול. 
 
את קוביית הלחם יש לנעוץ בצורה טובה ככל האפשר, כי יש ללחם נטייה להישאר בתוך הפונדו. מי שמאבד את הקוביה שלו בתוך הסיר  שוטף כלים (בבית) או משלם על הארוחה (במסעדה). כאשר נותרים בסיר רק שרידים ריחניים נפלאים וכולם שבעו, אפשר לערבל פנימה ביצה ולקשקש אותה מהר. מתקבלת חביתה קטנה וטעימה מאוד, למי שעוד מסוגל לאכול משהו.
 
פונדו סבויארד, מנה קלאסית במחוז סבואה
פונדו סבויארד, תערובת גבינות מותכות עם יין לבן, מוגשות מבעבעות לשולחן (צילום: bonchan)

 
פייראד (Pierrade)  פרוסות דקות של בשר עוף, ברווז, בקר או כל בשר אחר, אותן צולים על אבן חמה (פייר = אבן). כל סועד מניח את הבשר שלו בעצמו ומוריד אותו לצלחתו כאשר הוא צלוי מספיק לטעמו. המנה מוגשת בליווי ירקות מבושלים, תפוחי אדמה קטנים ורטבים שונים לטיבול הבשר.

מתקן הפייראד הוא מתקן חימום שמעליו מונחת אבן מיוחדת, הניתנת לחמום לחום גבוה. לפני הנחת הבשר זורים גרגרי מלח גס. במאכל זה אין גבינה בצורה המסורתית, למרות שחלק מהמכשירים משולבים לפייראד ולרקלט ומצוידים בשתי קומות פונקציונאליות: אבן למעלה, ומחתות קטנות לגבינה למטה. אבל המאכל המקורי אינו מכיל גבינה.
 
פייראד, בשרים צלויים על אבן
פייראד, בשרים נצלים על האבן החמה (צילום: Alexander Fox)

מתקן רקלט ופייראד
לא מן הנמנע שתפגשו מכשירים משולבים של פייראד ורקלט בשתי קומות (צילום: veve)

 
טרטיפלט (Tartiflette) הוא מאכל מעט שונה באופיו, מאחר שהוא נאפה בתנור ולא על השולחן. זהו מאפה של גבינת רובלושון, המותכת מעל תפוחי אדמה וחתיכות בשר מעושן. המעדן מוגש בכלי חסין אש כמנה אישית או בתבנית גדולה כפשטידה ענקית (בעיקר באירועים גדולים). המאפה אופייני לאזור כולו ולעיר אנסי בפרט. הוא מבוסס על גבינת הרובלושון, הדומה במקצת לקממבר, אך הרבה יותר בשלה ועשירה בטעמה, ואופיינית לסבואה.
 
טרטיפלט, מאפה של גבינת רובלושון
טרטיפלט, מאפה של גבינת רובלושון
טרטיפלט, מאפה של גבינת רובלושון עם תפוחי אדמה ובשר מעושן
(צילומים: CC Hotel du Vin & Bistro, Monkey Business Images) 





גבינות סבואה

באלפים הצרפתיים התפתחה במשך מאות שנים תרבות של אוכל המבוסס ברובו על גבינות המיוצרות במקום. האזור ההררי, העשיר בכרי דשא, שימש מטבע הדברים ככר מרעה נרחב לגידול בקר וצאן. עד היום, בתחילת הקיץ, מעלים הרועים את עדרי הבקר להרים שמעל הכפרים, שם רועות הפרות במרעה פתוח במשך כל הקיץ. בחורף, שבים ומורידים אותן לעמקים ורק כאשר יורד מעטה השלג הלבן על הכפר, מוכנסות הפרות למחסה ברפת הצמודה לביתו של האיכר.
 
ימי השמש הרבים והשמים הבהירים, כמו גם המרעה הטבעי, גורמים להשבחת טעמו של החלב. הפרות הרועות בהרים נחלבות במתקנים מודרניים, המורכבים כנגררים ומשמשים תחנת חליבה מודרנית לכל דבר. הכול מחוטא ומצוחצח, אך עדין המסורת של סודות העשייה מועברת מדור לדור. במחלבות שונות ניתן לטעום את הגבינות המקומיות ולעמוד על הארומה השונה שבין גבינת הקיץ הנפלאה לבין זו שנעשתה בחורף. ההבדל משמעותי.
 
שלוש הגבינות המיוחדות לאזור האלפים הצרפתיים, שייצורן בלעדי לאזור זה, הן:
 
רובלושון (Reblochon) – גבינה עשויה מחלב בקר, עליה מבוססת כאמור מנת הטרטיפלט. מדובר בגבינה רכה מבפנים ועטופה בקליפה המכוסה בעובש, והיא הכי טעימה כשהיא בת 6-8 שבועות. הגבינה מיוצרת בכפר Thônes, במחוז סבואה.
 
טום דה סבואה (Tomme de Savoie) – גבינה חצי-קשה בעלת קרום כהה, העשויה בדרך כלל מחלב בקר, אם כי ישנם סוגים שונים, בהם גם גבינת טום של עיזים או כבשים. מכינים אותה מחלב רזה ולכן יש בה אחוזי שומן נמוכים יחסית, "רק" 20% עד 45%. זמן ההבשלה שלה הוא 10 שבועות, והיא טעימה מאוד, אפילו ללא לחם.
 
בופור (Beaufort)  גבינה קשה המיוצרת בסביבתו של כפר הנושא את אותו שם באזור בופורטיין (Beaufortain) שבסבואה. את הגבינה מאחסנים במרתף קריר בהרים למשך 18 חודשים, וכך היא מקבלת את טעמה העז. גבינת הבופור משמשת בין היתר גם לפונדו.
 
מרתפי ההבשלה של גבינת בופור
מרתפי ההבשלה של גבינת בופור (צילום: CC Ibex73)

 
אם לא שבעתם עד כאן, הנה לפניכם כמה גבינות נוספות המיוצרות במחוז סבואה:
גבינת קונטה (Comte) המאפיינת את אזור הרי היורה, אך מיוצרת גם בסבואה, ומהווה גם היא בסיס לפונדו הסבויארד אותו הזכרנו קודם.
גבינת אמנטל (Emmental) הצרפתית, הדומה לאמנטל השוויצרית, אך קצת פחות מוצלחת לטעמי.
גבינת ברי (Brie) הטובה והנעימה לחייך, מיוצרת באזורים רבים וגם בסבואה.
גבינות עיזים רבות בשלבי הבשלה שונים.

ישנם עוד סוגי גבינות רבים מספור וכמעט כל חווה בסבואה מתפארת בהם. צריך לנסות ולטעום בכל הזדמנות, כי גם אם תטעם כל יום גבינה שונה, לא תספיק בשנה לטעום את כולן. בכל שוק מקומי ובכל חנות גבינות גדולה תוכלו לבקש טעימות. בנוסף קיימות גם מחלבות בהן ניתן לבקר ולטעום גבינות. בכל משרד תיירות ישמחו להמליץ לכם על המחלבות באזור בו אתם נמצאים.
 
בתאבון Bon appetit
 
גבינות בחבל סבואה
כמה מהגבינות הנפלאות של חבל סבואה, ביניהן רובולשון, בופור, אמנטל וטום דה סבואה (צילום: barmalini)


מלון מומלץ בעיירה שאמוני

מלון שאלה לה פריורה (Chalet Hôtel Le Prieuré) הוא מלון 3 כוכבים מקסים, הצופה לעבר המון בלאן, ומציע חדרים לזוגות ומשפחות, שמכולם נשקף נוף ההרים. החדרים המקסימים מעוצבים עם עץ בסגנון אלפיני, ובכולם אמצעים להכנת שתיה חמה. גם ממסעדת המלון תוכלו להמשיך ולהשקיף על הנוף, ולרשותכם גם בר וחניה. הרכבל למון בלאן נמצא במרחק הליכה קצר.

מלון ממלץ בעיירה שאמוני מון בלאן
מלון שאלה לה פריורה, חדרים בסגנון אלפיני הצופים למון בלאן

מלון מומלץ לחופי אגם אנסי

לגור בארמון זה חלום של כל אחד, בטח של ילדים, ועם מלון לה פאלאס דה מנטון (Le Palace De Menthon) אפשר להגשים את החלום, ולו ללילה אחד. המלון-ארמון הוא מלון 5 כוכבים מקסים, בעיירת הנופש מנטון סנט ברנארד (Menthon-Saint-Bernard), לחופי אגם אנסי. הוא מציע חדרים זוגיים וסוויטות משפחתיות, עם נוף לאגם או להרים, גנים רחבי ידיים, בריכה מקורה וחוף פרטי. 
עוד על שאמוני ואגם אנסי בכתבה: טיול משפחתי באלפים הצרפתיים

מלון לה פאלאס דה מנטון, צרפת
מלון לה פאלאס דה מנטון – להגשים חלום ולגור בארמון...


מידע נוסף

השכרת רכב בצרפת


גילה בן יקר אודות הכותבת
גילה בן יקר, ישראלית החולקת את זמנה בין ישראל וצרפת. מתוך אהבתה לטבע, טיולים ואירוח, פתחה צימר על שפת אגם בורג'ה המארח בעיקר ישראלים חובבי טבע. ניסיון של שנים בארגון טיולים בארץ, במערכת החינוך, וחיבה לטבע, לטיולים ולתופעות גאולוגיות, הביאו אותה להיכרות מצוינת עם אזור סבואה, בו היא מתגוררת.

גילה עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר