חבל מידי-פירנה – מסע במעלית הזמן
מאת: יונית אבני 


חבל מידי-פירנה, בדרומה של צרפת, הוא מקום מצוין לצעוד בו בעקבות ההיסטוריה האנושית – מהאדם הקדמון ועד המטוס הגדול בעולם. את הביקור נתחיל מתחת לפני האדמה – במערות האדם הקדמון, ונסיים בשחקים – עם תעשיית התעופה המודרנית. בדרך נעבור על פני ההיסטוריה של אחד האזורים המרתקים בצרפת.


1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

מונפזייה, אחת מערי הבאסטיד היפות של מידי-פירנה (צילום: Vera Izrailit)
הבזיליקה של לורד, מתחתיה נמצאת מערה המהווה מוקד עלייה לרגל (צילום: bbsferrari)
העיירה קורד-סור-סייל, סמטאות תלולות ואווירת ימי ביניים (צילום: thierry llansades)
הכפר רוקאמדור, מאתרי התיירות המפורסמים של צרפת כולה (צילום: Frits Kappers)
גשר ולנטרה המרשים בעיר קאור (צילום: le Sixième Rêve)
ציורי קיר של האדם הקדמון במערת ניו (צילום: Tourisme en Occitanie)
עיירת ימי הביניים קונק מושכת אליה תיירים רבים (צילום: jean-marie clausse)
העיר העתיקה אלבי, אחד המרכזים של התנועה הקתרית (צילום: Starcevic)
חבל מידי-פירנה (Midi-Pyrénées), שפירושו "הפירנאים הדרומיים", הוא החבל בעל השטח הגדול ביותר בין 26 החבלים של צרפת. הוא גדול ממספר מדינות אירופאיות וגדול פי שניים מישראל. החבל משתרע בדרום-מערב צרפת – מהגבעות בשולי עמק הדורדון בצפון, ועד הגבול עם ספרד ואנדורה, העובר על רכס הרי הפירנאים. חבל מידי-פירנה מאחד שמונה מחוזות, שרק במאה העשרים אוחדו יחד לחבל אחד. כל המחוזות, למעט אחד, נקראים על שם הנהר החוצה אותם.
_________
[הערת עורך: חבל מידי-פירנה אוחד עם חבל לנגדוק-רוסיון במסגרת חלוקה מחודשת של חבלי צרפת, ויחד הם מרכיבים כיום את חבל אוקסיטניה]
 


מפת דרום צרפת עם היעדים המוזכרים בכתבה ושלושה מקומות לינה מומלצים:
מלון בסט ווסטרן פלוס בעיר קאור  |  מלון סיטיז ומלון פולמן טולוז סנטר בעיר טולוז


הפלגות מודרכות





רכס הרי הפירנאים, המכסה את דרומו של חבל מידי-פירנה, נחלק בין צרפת, ספרד והמדינה הזעירה אנדורה. הרכס משתרע לאורך 450 ק"מ, מהמפרץ הבאסקי במערב, אל הים התיכון במזרח. הפסגה הגבוהה ביותר של הרי הפירנאים נמצאת בצידו הספרדי של הרכס, אך גם הפסגות בצד הצרפתי "לא מביישות". הגבוהה שבהן, פסגת פיק דו-מידי ד'אוסו (Pic du Midi d'Ossau), מתנשאת לרום 2,884 מטר. בצידו הצרפתי של הרכס זורמים שני נהרות גדולים  נהר אדור (Adour) ונהר גארון (Garonne), העושים דרכם דרך חבל מידי-פירנה אל האוקיינוס האטלנטי.
 
הרי הפירנאים, פסגת פיק דו-מידי ד'אוסו
הרי הפירנאים של חבל מידי-פירנה, פסגת פיק דו-מידי ד'אוסו (צילום: CC Myrabella)
 

בעקבות האדם הקדמון בחבל מידי פירנה

בחבל מידי-פירנה יש אין ספור מערות בהן נמצאו עדויות לחייו של האדם הקדמון. מערת ניו (Grotte de Niaux), הסמוכה לעיר Tarascon-sur-Ariège, מושכת אליה מבקרים רבים בשל ה"אולם השחור", בו ציורי קיר של ביזונים, סוסים, ובעלי חיים נוספים שצייר האדם הקדמון. (חובה להזמין זמן רב מראש.)
 
מערת לה מה ד'אזיל (Grotte le Mas d'Azil), נמצאת בסמוך לכפר באותו שם. במערה ניתן לשוט על נהר תת-קרקעי ולראות שרידים של חיות שהתחבאו במקום  דובים, ממותות ובעלי חיים ענקיים אחרים.
 
לא פחות מרשימה היא מערת פש מרל (Grotte du Pech Merle), אשר נתגלתה בשנת 1922 על ידי שני צעירים שערכו טיול ותצפית על הכפר מראש ההר. במערה הנהדרת הזו ניתן לראות ציורי קיר מרשימים של ממותות וביזונים, ציורים באדום ושחור וטביעות ידי אדם.
 
ציורי קיר מתקופת האדם הקדמון במערת פש מרל, מחוז לוט
ציורי קיר מרשימים במערת פש מרל (צילום: CC Claude Valette)
 

הכפרים והעיירות של ימי הביניים

אם נמשיך לפסוע בדרכי ההיסטוריה, נמצא בחבל מידי-פירנה 32 כפרים ועיירות שנשתמרו מימי הביניים, והם מופיעים כולם ברשימת "מאה הכפרים היפים ביותר בצרפת". כולם מציעים את השילוב המוכר של רחובות מרוצפים, טירה ששרדה, מגדלי שמירה, חומות, כנסיות רומנסקיות מבוצרות, מבוך רחובות צרים ומתפתלים ללא סדר, גשרים מאבן ובתים הבנויים באבן המקומית (אבן חול צהובה או ורודה).
 
העיירה קונק (Conques), השוכנת על רמת מאסיף סנטרל (Massif Central), היא אחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר בצרפת. בתי העיר העתיקה מימי ביניים, שנשתמרו להפליא, ביחד עם גני הורדים הפורחים, הופכים אותה ליעד מבוקש. הכנסייה המרשימה במנזר Sainte-Foy שימשה מקום עצירה חשוב על דרך הצליינים לספרד.
העיירה מואסק (Moissac) היא עיירה יפה, שבלבה זורם נהר טארן (Tarn) ולצידה עוברת תעלת דו-מידי (Canal du Midi). עיקר חשיבותה בשל מנזר סן פייר (L'abbaye Saint-Pierre) שהוקם במאה ה-12, שהשערים שלו הם יצירות מופת של פיסול רומנסקי.
הכפר רוקאמדור (Rocamadour), שאף הוא נשתמר היטב מימי הביניים, הוא אחד מיעדי התיירות המובילים בצרפת וארחיב עליו בהמשך.
לינה בכפר רוקאמדור
עוד על מואסק ורוקאמדור בכתבה: הכפרים היפים של מחוז לוט
 
קונק, חבל מידי-פירנה
העיירה קונק, בתי העיר העתיקה מימי ביניים נשתמרו להפליא (צילום: CC jean-marie clausse)

מנזר סן פייר בעיירה מואסק, חבל מידי-פירנה
השערים היפים של מנזר סן פייר בעיירה מואסק (צילום: CC thierry llansades)
 

ערי המצודה של מידי פירנה

מלחמות רבות התחוללו בדרום צרפת במאה ה-13 והן הובילו לבניית "ערי מצודה" מוקפות חומה. מאות ערי מצודה כאלו, המכונות באסטיד (Bastide), נבנו במאות ה-13 וה-14. הן נבנו עם רחובות בצורת שתי-וערב המקיפים כיכר מרכזית, ששימשה ככיכר השוק. רוב המבנים בבאסטיד היו מעץ וביניהם נשמר רווח כדי למנוע התפשטות שריפות. להבדיל מרוב הערים שהוקמו בימי הביניים, שהתפתחו סביב מצודה או טירה, "ערי המצודה" הוקמו מראש כמקום יישוב, ללא טירה או מצודה לצידן.
 
מתוך כ-700 ערי מצודה שנבנו בדרום צרפת, שרדו עד ימינו כ-300, והן מרוכזות במרחב שבין נהר הדורדון לנהר גארון. שלוש מעיירות המצודה היותר מוכרות הן: מונפזייה (Monpazier), מירפוואה (Mirepoix), קורד סור סייל (Cordes sur Ciel).
 
 
מונפזייה, חבל מידי-פירנה
העיירה מונפזייה, אחת מערי המצודה של מידי פירנה (צילום: Adriano Canovi)
 

מסעות הצליינים בחבל מידי-פירנה

החל מימי הביניים החלה תנועה גדולה של צליינים אל יעדים מקודשים לנצרות. אחד המשמעותיים שבהם היה, ועדיין הינו, סנטיאגו דה קומפוסטלה (Santiago de Compostela) בספרד, בסופה של "דרך סנטיאגו". כדי לאפשר תנועה בטוחה הוקמו לאורך מסלולי הצליינות כפרים, פונדקים וכנסיות מוגנות, ששימשו כנקודות מנוחה והתרגעות.
 
33 מתוך 76 האתרים המוכרים על ידי אונסק"ו במסלול "דרך הצליינים" נמצאים בחבל מידי פירנה, ומעידים יותר מכל על החשיבות ההיסטורית והגיאוגרפית העצומה שהייתה לחבל מאז ומעולם. המרשים מכולם, הוא הכפר רוקאמדור (Rocamadour). מזה 800 שנה הוא ניצב על קצהו של צוק, ומהווה יעד מרכזי במסגרת מסעות הצליינים אל סנטיאגו דה קומפוסטלה בספרד. כיום זהו אתר התיירות השני בחשיבותו בצרפת מחוץ לפריז (אחרי מון סן מישל).
עוד על הכפר רוקאמדור בכתבה הכפרים היפים של מחוז לוט
 
רוקמדור, חבל מידי-פירנה
הכפר רוקמדור לעת ערב, גם הוא על דרך הצליינים (צילום: Artem Bolshakov)
 
 
הצליינים של ימינו ממשיכים להגיע גם אל העיר לורד (Lourdes), מתוך אמונה כי רוחה של הקדושה ברנדט תוכל לסייע להם ולהביאם לרפואה שלמה. בקרבת העיר לורד, על פי האמונה, התגלתה מריה למספר אנשים במקומות ובזמנים שונים. לראשונה היא נראתה במערה, בשנת 1858, על ידי נערה צעירה בשם ברנדט שיצאה לקושש עצים ביער. כשחפרה הנערה ליד המערה מצאה נביעת מים והחלו לייחס לה מעשי ניסים. מאוחר יותר הוכרזה אותה ברנדט לקדושה – סנט ברנדט (Saint Marie-Bernarde). 
 
מוקד העניין המרכזי בעיירה לורד הוא העלייה לרגל. בכל שנה מגיעים אל לורד כשישה מיליון תיירים וצליינים, המחפשים מרפא לתחלואיהם. האזור כולו עשיר בכנסיות וביופי טבעי, אבל גם ממוסחר עד אימה  חנויות מזכרות, צילומים וכל מה שנלווה לתעשיית תיירות צליינית.
לורד, חבל מידי-פירנה
המערה של ברנדט הקדושה בעיירה לורד, ומעליה הבזיליקה המרשימה (צילום: Nick Castelli)
 




מצדה של כת הקתרים

לא רק הצליינים עברו בחבל מידי-פירנה. החבל היווה את מרכז הפעילות וההתארגנות של תנועת האמונה הקתרית, המסקרנת את האנושות עד עצם היום הזה. הקתרים היו כת נוצרית, שהתקיימה במאות 11-13. חבריה מחו נגד השחיתות בממסד הקתולי ודגלו בחיי צניעות ועליונות מוסרית.
 
הקתרים פרחו בדרום צרפת, בממלכת אוקסיטניה (Occitania), שהקיפה את החבלים הדרומיים של צרפת, מונקו, וחלקים קטנים באיטליה וצפון ספרד. אחד המרכזים של הקתרים היה בעיר אלבי (Albi), כיום בחבל מידי-פירנה, ולפיכך הם מכונים גם אלביגנזים (Albigensians). האזור היה בעל סובלנות דתית גדולה ואמונתם של הקתרים התפשטה במהירות. בהדרגה הם הפכו להיות מיעוט דתי משמעותי, הנשען על התמיכה הכלכלית של האצולה המקומית, עם כנסיות משלו ואורח חיים סגפני.
אלבי, חבל מידי-פירנה
העיר אלבי ונהר טארן הזורם בליבה, אחד המרכזים של תנועת הקתרים (צילום: Leonid Andronov)
 
 
מלכי האזור לא אהבו את הנטיות הפוליטיות הבדלניות של הקתרים, והכנסייה לא אהבה את ההשמצות נגדה, ושניהם חברו לחיסול הכת הקתרית. במסע צלב אכזרי, בברכת האפיפיור, נטבחו עשרות אלפי קתרים. הדבר הוביל להתבצרותם בין חומות מבצר מונסגור (Montségur), התבצרות המזכירה לא מעט את לוחמי מצדה. גם סופם של הלוחמים כאן היה דומה  מאות אלפים נטבחו ואחרים חויבו להמיר את דתם.
 
המבצר עצמו מרשים רק בהיבט ההיסטורי שלו, שכן לא נותר ממנו הרבה מעבר לכך. אבל המיתוס לגביו לא נפסק במאה ה-13. גם במאה ה-20 גילו הנאצים עניין מחודש במקום וסברו כי ה"גביע הקדוש", ממנו שתה ישו ערב לפני צליבתו, נמצא כאן. המטרה הייתה להשתמש בכוחות המאגיים של הגביע, המצוי כאן מאז ימי הקתרים, ולטהר את האנושות מגזעים נחותים.
עוד על מונסגור בכתבה: בנתיב הקתרים - מסע חוצה פירנאים
 
מבצר מנסגור, חבל מידי-פירנה
התבצרות הקתרים במבצר מונסגור מזכירה את סיפור מצדה (צילום: CC Andy Hay)
 

אדריכלות גותית במידי-פירנה

במאה ה-13 החל לפרוח באזור הסגנון הגותי. הדוגמה הקלאסית לכך היא העיירה קורד סור סייל (Cordes-sur-Ciel). או בתרגום לעברית: "קורד שמתחת לשמיים", שאכן נמצאת תחת עננים או ערפל בגובה ההר. העיירה בנויה כמתחם מבוצר (באסטיד) על ראש צוק, והייתה אמורה לשמש עיר מגן במהלך מסע הצלב נגד הקתרים.

העיירה הקטנה לא השתנתה הרבה, וניתן למצוא בה עד היום את אותם בתים מהמאות 13-14, סמטאות תלולות ואווירת ימי ביניים. מקבץ של חנויות וגלריות של בעלי מקצוע נמצא ברחוב הראשי  Grande Rue. רבים מהבתים בנויים בסגנון גותי, המשלב עץ ואבן. מומלץ לשוטט בסמטאות העתיקות והצרות של העיר העתיקה.
 
קורד סור סייל, חבל מידי-פירנה
העיירה המבוצרת קורד סור סייל, לא השתנתה הרבה מאז המאה ה-13 (צילום: CC jean-marie clausse) 


באותה תקופה נבנו לא מעט כנסיות, ואחת המרשימות והגדולות שבהן היא קתדרלת סנט ססיל (Sainte-Cécile) בעיר אלבי (Albi). הקתדרלה והמתחם סביבה הוכרזו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. אלבי מכונה "העיר הוורודה", בשל צבע הלבנים הצובע את העיר בגווני ורוד, נשלטת בקו הרקיע על ידי הקתדרלה ורחובותיה הצרים מתעקלים לעבר נהר טארן (Tarn). אלבי היא עיר הולדתו של הצייר אנרי דה טולוז-לוטרק, שעזב אותה לטובת אורות פריז ומולן רוז'. מוזיאון על שמו שוכן בארמון ברבי (Palais de la Berbie) הסמוך לקתדרלה.
 
קתדרלת סנט ססיל, אלבי, חבל מידי-פירנה
קתדרלת סנט ססיל בעיר אלבי, אתר מורשת עולמית (צילום: santirf)
 
 
גשר ולנטרה (Pont Valentré) בעיר המחוז קאור (Cahors), נבנה במאה ה-14, בתקופה בה כיהן אפיפיור בן העיר, והפך להיות סמלה של העיר. בנייתו של הגשר נמשכה שנים רבות, והוא כולל שש קשתות בסגנון גותי ושלושה מגדלי שמירה. סיפורו של הגשר קשור להתערבות בין המהנדס המתכנן לשטן, שהפסיד כאשר נכשל במשימה להביא מים במסננת... ונאלץ להעלם מהאזור.
עוד על קאור בכתבה: הכפרים היפים של מחוז לוט

גשר ולנטרה, קאור
גשר ולנטרה בעיר קאור – אדריכלות גותית מרשימה (צילומים: Burkard Meyendriesch, lucentius)


מלון מומלץ בעיר העתיקה של קאור

חלק מהחדרים של מלון בסט ווסטרן פלוס (Best Western Plus Hotel Divona Cahors), הממוקם בלב העיר העתיקה, צופים לעבר גשר וולנטרה המפורסם. החדרים המרווחים והסוויטת, כמו גם הבריכה ומרכז הספא, מצטרפים לצוות ידידותי במיוחד שיעשה הכל להנעים את שהותכם במקום. חנייה במלון זמינה בתשלום.
בתי מלון נוספים בעיר קאור

מלון מומלץ בקהור, צרפת
מלון בסט ווסטרן פלוס קאור – אל מול הנהר והגשר המפורסם


טולוז – העיר בוורוד וכחול

הרנסאנס פרח במידי-פירנה במלוא עוצמתו, וצבע את הערים בבנייה חדשנית, מרווחת ואסתטית. העיר הבולטת ביותר בסגנון זה היא טולוז (Toulouse), שהצרפתים מתארים אותה: "ורודה עם שחר, אדומה בצהרים, וארגמן לקראת שקיעה". העיר טולוז, עם האזור המטרופוליני הרביעי בגודלו בצרפת (למעלה ממיליון תושבים), היא בירת חבל מידי-פירנה. צבע בתיה, בגווני ורוד, מושך אליה מבקרים רבים. טולוז היא העיר האוניברסיטאית השנייה בגודלה בצרפת, עם אוניברסיטה שנוסדה כבר ב- 1229. בעיר מתגוררים כיום 120 אלף סטודנטים והדבר ניכר באווירה ובכמות הצעירים התוססים ברחובותיה.
 
טולוז חייבת את תנופת הבנייה והארכיטקטורה הנפלאה שלה לסוחריה העשירים, שהצליחו לקראת סוף המאה ה-16 לעשות הון ממסחר בצמחי איסטיס מצוי (באנגלית woad, צמח ממשפחת המצליבים). הצבע שימש לצביעת בדים בצבע כחול עז. את השתילים גידלו במשולש הקרקעות שבין אלבי, טולוז וקרקסון, אזור הנקרא Pays de Cocagnes, כלומר "ארץ העושר".

למרות שהסוחרים עסקו בצביעה בכחול, טולוז מכונה "העיר בורוד" לפנות ערב, בשעה שהשמש נוטה לשקוע, נצבעים בתי העיר בגווני ורוד. האבן המקומית מטבעה אדמדמה, אך קרני השמש בזווית השקיעה יוצרות את התמונה הורודה המקסימה של טולוז. הסיור בעיר מתמקד בכמה אתרים מרכזיים, בהם כיכר הקפיטול, קתדרלת סן סרנין הענקית, כנסיית סן אטיין, כנסיית היעקובינים, ובעיקר-שוטטות בעיר המקסימה. אם יתמזל מזלכם אולי תפגשו את הנסיך הקטן של אנטואן דה סנט-אכזופרי, שהתגורר וכתב כאן.
 
גשר פונט נף, טולוז
ורודה עם שחר, אדומה בצהריים, וארגמן לקראת שקיעה  העיר טולוז (צילום: CC Jean-Paul Tonnelier)

מידי-פירנה בחלל

אזור מידי-פירנה, ובעיקר אזור העיר טולוז, הם מרכז התעשייה האווירונאוטית הצרפתית. כאן נמצא מפעל הדגל של יצרנית המטוסים הענקית איירבוס, בו ניתן לבקר בתיאום מראש. בסמוך לשם נמצא פארק החלל (Cité de L'Espace), פארק שעשועים בו ניתן לחזות בדגמים של רכבי חלל שונים ולהשתעשע במתקני שעשועים, הקשורים לתעשיית החלל.
 
פארק החלל ליד טולוז
פארק החלל ליד טולוז (צילום: CC Rama)


בתי מלון מומלצים בעיר טולוז

מלון סיטיז (Citiz Hotel)מלון 4 כוכבים השוכן במבנה היסטורי מרשים, בשדרה המרכזית, לא הרחק ממרכז העיר העתיקה. חדרי המלון ממוזגים ומשופצים בטוב טעם, עם פינת קפה-תה ומקרר. ליד המלון יש חניה ציבורית וההסעה משדה התעופה עוצרת ממש לידו.
 
מלון פולמן טולוז סנטר (Pullman Toulouse Centre), מלון 5 כוכבים, הממוקם מעט (ממש מעט!) רחוק יותר ממרכז העיר העתיקה וקרוב יותר לתחנת הרכבת המרכזית. החדרים והסוויטות המשפחתיות ממוזגים כולם, וכוללים גם פינת קפה-תה, ובמלון גם מסעדה, בר, ארוחת בוקר עשירה ומפנקת, חדר כושר, חניה תת-קרקעית ושירות אדיב ויעיל.
 
מלון מומלץ בטולוז
מלון מומלץ בטולוז
בתי מלון מומלצים במרכז טולוז: למעלה  מלון סיטיז  |  למטה  מלון פולמן טולוז סנטר


את הביקור בחבל מידי-פירנה התחלנו מתחת לאדמה  במערות האדם הקדמון, וסיימנו בשחקים  עם תעשיית התעופה. בנשימה אחת חלפנו על פני ההיסטוריה התרבותית של דרום-מערב צרפת. לא פלא שהאזור הענק הזה הוא אחד היעדים המרתקים לטיולים המתמקדים, בין השאר, בהיבטי התפתחות ההיסטורית.

יונית אבני אודות הכותבת
יונית אבני, תופרת טיולים - ייעוץ והתאמת מסלולי טיול מותאמים ללקוח באירופה. שירות וליווי אישי בהכנת מסלול הטיול, למשפחות, זוגות ויחידים, מותאם לתקציב, יכולות והעדפות אישיות. באתר הבית של יונית מידע רב על יעדים בהם טיילה, וצרורות של טיפים להתייעלות בטיולים. דוא"ל [email protected]

יונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר