טיול לאורך הדנובה הסרבית

טיול לאורך הדנובה הסרבית
מאת: זאב בן אריה


בדרכו אל הים השחור, חוצה נהר הדנובה את סרביה, מהקצה הצפון-מערבי שלה, לכיוון מזרח. על תוואי הדרך של הנהר נמצאים אתרים היסטוריים, תרבותיים, אתרי טבע ונוף מרהיבים. 


מסע לאורך הדנובה הסרבית הוא טיול מהנה של כמה ימים, במהלכם נחשפים לפולקלור המקומי, מבקרים ביישובים מיוחדים ופוגשים בתרבות שהתפתחה בהשראת נהר הדנובה. בכתבה נצא למסע לאורך הנהר, דרך אתרים מיוחדים ויישובים שמומלץ לעצור ולבקר בהם.  
 
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

מצודת גולובץ בפתח קניון שערי הברזל שחצב נהר הדנובה (צילום: creative family)
העיר בלגרד על גדות הדנובה  (צילום: shishic)
העיר נובי סאד אף היא לגדות הדנובה  (צילום: 1913330)
הדנובה זורמת לאורכה של סרביה (צילום: National Tourism Organisation of Serbia)
הפלגה לאורך הדנובה (צילום: National Tourism Organisation of Serbia)
בניין הגימנסיה של העיירה סרמסקי קרלובצי  (צילום: Ванилица)
ציורי קיר במנזר Krušedol Monastery   (צילום: s@e)


מפת סרביה ועליה אתרים לאורך הדנובה הסרבית המוזכרים בכתבה ומקומות לינה מומלצים:

מלון קומבינט רומס סיטי סנטר בעיר נובי סאד | מלון וואן לאקצ'רי סוויטס במרכז בלגרד
(להגדלה לחצו על הפינה העליונה)
 

 ברירת מחדל



נובי סאד – מרכז תעשייה ותרבות

את סקירת האתרים לאורך הדנובה, אתחיל, באופן טבעי, מהעיר הגדולה נובי סאד (Novi Sad), שנמצאת בפינה הצפון-מערבית של סרביה, כמה עשרות ק"מ מהגבול עם קרואטיה.

זוהי עיר קוסמופוליטית, המשמשת כעיר הבירה של הפרובינציה האוטונומית וויבודינה (
Vojvodina). חבל ארץ זה מגוון מבחינה אתנית, דתית ותרבותית, ו-2 מיליון תושביו כוללים מיעוטים גדולים של הונגרים, רומנים, ומספר רב של קתולים. לפני כ- 300 שנה עבר האזור לשליטה אוסטרו-הונגרית, בעוד שיתר סרביה נותרה תחת שלטון עות'מאני.

העיר נובי סאד התחילה כמצודה אדירה, סביבה התגבשה עיר, שרכשה לעצמה מוניטין כמרכז תרבות וכלכלה. שיא גדולתה היה במאות ה- 18 וה- 19, אז היא אף כונתה: "אתונה הסרבית", על שום מרכזיותה. כיום, ניתן לבקר במצודה העתיקה ובמוזיאון לתולדות יוגוסלביה שהוקם בה. לצד המצודה אפשר לנוח וליהנות מהנוף, בבתי הקפה שפונים אל הנהר.

מעברו השני של הנהר נמצאים רחובות הומים, מגדלי פעמונים קתוליים, כיפות של כנסיות אורתודוקסיות, צריחי מסגדים ואפילו בית כנסת עתיק. במקום התקיימה בעבר קהילה יהודית, שאחד מבניה, יוסף (טומי) לפיד (ראש "שינוי" לשעבר, שנפטר ב- 2008) זכה שיקרא רחוב על שמו בעיר.

 
נובי סאד, סרביה
העיר נובי סאד, בפינה הצפון-מערבית של סרביה, כמה עשרות ק"מ מהגבול עם קרואטיה  (צילום: 1913330)

 

מלון מומלץ במרכז העיר נובי-סאד

מלון קומבינט רומס סיטי סנטר (Kombinat Rooms City Center) הוא מלון 4 כוכבים מודרני, הממוקם במרכז העיר נובי סאד, בקרבת נהר הדנובה, המדרחוב ומרכז קניות גדול. החדרים מרווחים, כוללים פינת ישיבה ומיזוג אוויר, ויכולים להלין עד 4 אורחים. במלון מסעדה וטרסה בה ניתן לשבת בימים יפים.
מקומות לינה נוספים בעיר נובי סאד
מלון מומלץ בעיר נובי סאד, נובי-סאד
מלון קומבינט רומס סיטי סנטר
   מלון מומלץ במרכז העיר נובי סאד
 

קרלוביץ – עיר יפה של פעם

כמה ק"מ מהעיר נובי סאד נמצאת העיירה המקסימה סרמסקי קרלובצי (Sremski Karlovci), שנקראה בעבר קרלוביץ (Karlowitz). בשנת 1699 נחתם כאן הסכם שלום הידוע בשם שלום קרלוביץ (Treaty of Karlowitz), על שם העיירה, בין האוסטרים לעות'מאנים. ההסכם הביא לסיומה של מלחמה ארוכה ועקובה מדם, ובמסגרתו הועבר כל אזור וויבודינה לידי אוסטריה.

העיירה מעוצבת בסגנון הבארוק ומשמרת אווירה מיוחדת מימי עברה רחוק, בהם היא שמשה כמושב הפטריארך הסרבי ומוסדות התרבות הלאומיים. 

קרלוביץ, סרביה
בניין מושב הפטריארך הסרבי בעיירה סרמסקי קרלובצי, במאות ה- 19 וה- 20  (צילום: White Writer)

סרמסקי קרלובצי, סרביה
תצפית על העיירה סרמסקי קרלובצי, על גדות נהר הדנובה  (צילום: DubeFranz)

 

פרושקה גורה – מרכז תרבות ומורשת

ה"הר הקדוש", פרושקה גורה (Fruška Gora), הוא חלק מרכס ההרים הנמוך והמיוער שמתחיל מזרחה מהעיירה סרמסקי קרלובצי. החל מהמאה ה- 17 שימש ההר כמרכז של מנזרים וכנסיות. באזור זה מצאה הכנסייה הסרבית מפלט מרדיפות העות'מאנים, במיוחד לאחר שהוא הועבר לשליטת האוסטרים במסגרת שלום קרלוביץ.

סרביה מפורסמת במעיינות החמים וביינות המשובחים שלה, ומשני אלו בפארק הלאומי פרושקה גורה יש בשפע. מדרונות ההר מתאימים לגידול כרמי גפנים ופירות קיץ טעימים נוספים. מי שמטייל באזור צפוי "למצוא" מנזרים ציוריים נחבאים, יקבי בוטיק ואתרי נופש וספא.

עוד על פרושקה גורה ויעדים נוספים בכתבה על טיול שלכת בסרביה

Krušedol Monastery
ציורי קיר במנזר Krušedol Monastery בהרים של פרושקה גורה  (צילום: s@e)
 
לאורך הדנובה הסרבית
נופי ההרים לאורך הדנובה הסרבית (צילום: זאב בן אריה)
 

בלגרד – עיר בירה על הדנובה

העיר בלגרד (Belgrade) היא בירתה של סרביה, וככזו היא נהנית ממעמד מיוחס. בעיר מרוכזים מוסדות תרבות והשכלה גבוהה, אתרים מעניינים ופינות היסטוריות. עברה עשיר בהתרחשויות ומרתק להתחקות אחריו תוך כדי הביקור בעיר.

לצד זיכרון העבר, תושבי העיר דואגים היטב גם להווה. חיי הלילה בה סוערים ומציעים מגוון אפשרויות בילוי, המסעדות משובחות והרחובות מלאים בחנויות ובמותגי אופנה מהשורה הראשונה. מומלץ להקדיש לביקור בעיר מספר ימים וליהנות מכל מה שיש לה להציע.

כתבה על העיר בלגרד - בירה ולה שני נהרות
 
בלגרד ונהר הדנובה
שקיעה על העיר בלגרד ונהר הדנובה (צילום: Tegedron)


מלון מומלץ במרכז בלגרד

מלון וואן לאקצ'רי סוויטס (One Luxury Suites) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם בלב העיר העתיקה של בלגרד, בקרבת כיכר הרפובליקה ומדרחוב קנז מיכאלוב. במלון חדרים סוויטות ודירות, היכולים להתאים גם למשפחות, כולם ממוזגים ומבודדים מרעש. בכל חדר מכונת קפה ושולחן, ובחלק מהחדרים יש גם טרסה. המלון מציע חניה והסעות מ/אל שדה התעופה (בתשלום).
 
מלון וואן לאקצ'רי סוויטס, בלגרד, סרביה
מלון וואן לאקצ'רי סוויטס 
 מלון מומלץ במרכז בלגרד הנותן תמורה מצוינת למחיר
 

סמדרבו – ביקור במצודה

כ- 45 ק"מ מזרחית לבלגרד, על גדות נהר הדנובה, שוכנת העיר התעשייתית סמדרבו (Smederevo). העיר עצמה איננה אטרקציה גדולה, אך בליבה נמצאת מצודת סמדרבו האדירה והמרשימה, ולמעשה  המצודה הגדולה ביותר בבלקן!

העיר הוקמה בתחילת המאה ה- 15, לאחר קרב קוסובו, בכדי להוות מחסום להתפשטות העות'מאנית. הייתה זו בירתה האחרונה העצמאית של הממלכה הסרבית העתיקה.
המצביא העות'מאני מהמט (Mehmet Çelebi) הצליח לכבוש אותה באמצע המאה ה- 15.

לאחר כיבוש העיר, הפכה המצודה למעוז טורקי ומוקד המאבק של הסרבים נגד הכיבוש עבר לבלגרד, שהחזיקה מעמד בגבורה רבה עוד כ- 70 שנה.

סמדרובו, סרביה
המצודה הגדולה ביותר בבלקן בעיר סמדרבו, על גדות נהר הדנובה (צילום: MilanMaksovic)

סמדרבו, סרביה
צריחי כנסית סנט ג'ורג' (Church of St George) בעיר סמדרבו  (צילום: urbazon)
 



וימינציום – חוויה ארכיאולוגית

במאות ה- 4 וה- 5 לספירה, עם התגברות האיום ופלישות הברברים לאימפריה הרומית, שימשה העיר וימינציום (Viminacium) כמרכז מסחרי ופוליטי חשוב במיוחד. הדנובה הייתה אז קו הגבול של האימפריה הרומית, ווימינציום התפרסמה בכך שבה נחתם הסכם שלום בין הרומאים לבין השבטים הגרמניים. אלא שהסכם זה לא החזיק מעמד זמן רב, ובפלישות הגרמנים שבאו לאחר מכן, נהרסה העיר ונותרה בשיממונה, עד שנחשפה לאחרונה על ידי הארכיאולוגים.

במקום ניתן למצוא ציורי קיר מעניינים, המעטרים קברים מהמאה ה- 5 לספירה. הציורים מדגימים את המעבר מאמונות פגאניות לאמונה הנוצרית.

כמו בערים רומיות עתיקות אחרות, גם בווימינציום תפגשו את הרחובות הרומיים האופייניים, את התיאטרון, המקדשים, השווקים, וכן פסיפסים מרשימים ובתי מגורים. המיוחד בווימינציום הוא שיש כאן שחזור של בית מגורים רומי גדול מידות, מעין וילה ענקית, שמשמש כיום כבית הארחה ומאכלס מוזיאון קטן ובו דגם של העיר ופסלים של קיסרים רומאיים שהגיעו מאזור סרביה (ויש הרבה כאלו).
 
בנוסף לעברה האנושי המרתק, בעיר וימינציום נמצא שלד של ממותה מתקופת הקרח, אותו ניתן לראות לא רחוק מאזור עתיקות העיר.

 
וימינציום, שלד הממותה
שלד הממותה מתקופת הקרח בעתיקות וימינציום    (צילום: Ivan Radic)
 

מצודת גולובץ וקניון שערי הברזל

במורד נהר הדנובה נמצאת מצודת גולובץ (Golubac Fortress) שמהווה את שער הכניסה לקטע נהר הדנובה שפילס דרכו בהרים, ונקרא: קניון שערי הברזלהמצודה הוקמה במהלך המאה ה- 14, ולה תשעה מגדלים גבוהים, המחוברים ביניהם בחומות כפולות. היא משתלבת יפה בנוף הסובב אותה, ועל קירותיה גדלה צמחייה רבה, המעניקה לה נראות מלכותית ועתיקה, כמו מצודה מהאגדות.

כשממשיכים עם הנהר לאחר המצודה מגלים אתרים נוספים, בהם: הכפר הניאוליטי לפנסקי ויר (Lepenski Vir), ארמון הקיסר הרומאי גלריוס (Galerius שמוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, לוח טריאנוס (Tabula Traiana) – שמנציח את כיבוש ממלכת דקיה (רומניה של ימינו) על ידי הרומאים, ועוד...
כתבה על קניון שערי הברזל ועל האתרים שלאורכו

 
נובי סאד, סרביה
מצודת גולובץ (Golubac Fortress), אחת המצודות היפות ביותר באירופה,
בכניסה לקניון שערי הברזל, קניון מרהיב שחצב נהר הדנובה על הגבול בין סרביה לרומניה (צילום: creative family)
 

ההפלגה על נהר הדנובה או הנסיעה לאורכו, היא חוויה מגוונת, שכרוכים בה תרבות, נופים וסיפורים היסטוריים. הטיול מהנה ומתאים למשפחות ולטווח רחב של גילים.

 

מידע נוסף

כתבות נוספות


זאב בן אריה
 
אודות הכותב
זאב בן אריהמורה דרך, מדריך ומרצה, בעל חברת תרבויות עולמי. מתמחה בטיולי תרבות, טיולים גיאוגרפיים וטיולי שטח בבלקן וברחבי העולם. כותב הספר "אור מיסטי בבלקן" - מסע בעקבות נצרות אחרת, ומספר ספרים על המיסטיקה הסופית ואדריכלות מקודשת. דוקטורנט למדעי הדתות באוניברסיטת חיפה. יועץ לאתר GoTravel ביעדים: מקדוניה, סרביה, אלבניה, בולגריה, מונטנגרו, קוסובו, טג'יקיסטן, אוזבקיסטן ואתיופיה. טלפון במשרד 1-700-50-9992

זאב עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר