טיול בשמורת ואדי רם    

צלילי חליל אל המדבר:
שמורת הטבע של ואדי רם
מאת: עידו גייר


נופיו האדמוניים של המדבר מברכים אותנו בכניסה אל ואדי רם. צוקים מתנשאים ולצדם דיונות חול בתוליות, קשתות אבן ומעיינות נובעים. בדרך אל שמורת הטבע עוברים בכפר בדואי קטן, ממנו אפשר לצאת למגוון מסלולים וטיולי יום. 


השם "ואדי רם" בוודאי מצלצל לכם מוכר – כל מי שמעט קרא או שמע על ממלכת ירדן נתקל בו, אך לרבים לא ברור איך מגיעים אל הוואדי, מה עושים שם והאם בכלל שווה לסטות מדרך הקניונים של הרי מואב ואדום והדרך לפטרה, בשביל לבקר בו? אנסה לעשות סדר בדברים ולתת עצות שימושיות לתכנון הטיול בוואדי.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

קניון מכמן - קניון עמוק, צר וקצר היוצא מואדי ראם (צילום: עידו גייר)
הכי נעים לטייל בוואדי... בחורף (צילום: עידו גייר)
מעבירים את הלילה על ההר, כחלק מהתכנון או כחלק מטעות בניווט... (צילום: עידו גייר)


שמורת ואדי רם (A) והכפר ואדי רם (B) השוכן בשטחה, העיר אילת (C) והעיר עקבה (E),
מלון מומלץ בעיר עקבה: מלון אל מנרה עקבה

(להגדלה לחצו על הפינה העליונה)


צלילה



ואדי רם – נעים להכיר

כ- 50 ק"מ צפון מזרחית לאילת ולעקבה, בדרומה של ממלכת ירדן, נמצא ואדי רם (Wadi Rum). מדובר בשמורת טבע, או כפי שהיא נקראת בפי הירדנים: "Wilderness Protected Area", הטומנת בחובה מספר גדול של ואדיות, קניונים, רכסי הרים ודיונות חול. זהו אתר התיירות השני בחשיבותו בירדן (אחרי פטרה). השמורה קיבלה את שמה מהוואדי שמהווה את שער הכניסה אליה, הלא הוא ואדי רם, 12 ק"מ אורכו ועד 1.5 ק"מ רוחבו.

בתוך הוואדי שוכן הכפר הבדואי רם (
Rum Village) ומעל הוואדי לכיוון מערב, מתנוסס ההר השני הכי גבוה בירדן – הר רם (ג'אבל רם – בערבית), שמתנשא לגובה של 1,754 מ' (יש לציין, כי למרות שאנחנו כבר במאה ה- 21 וקל מאוד לקבוע גובה של הר, ניתן למצוא גבהים שונים במאמרים שונים...). הכפר הוא המקום ממנו יוצאים לכל הטיולים הרגליים והרכובים המוצעים כחלק מטיול ב"ואדי רם". למען הדיוק  רבים מהטיולים לא מתקיימים בוואדי רם עצמו או על ג'אבל רם, אלא בוואדיות, קניונים ורכסים הנמצאים מרחק הליכה או נסיעה בג'יפ בדואי מהכפר, ונכללים בגבולות השמורה.

על שום מה "רם"? משמעות השם אינה נגזרת מהמילה העברית "רם", כלומר "גבוה" או "עליון". השם בערבית פירושו "ואדי אל ק'אמאר"  בעברית "עמק הירח". בלילות נקיים, ללא עננים, עם ירח מלא, ניתן להבין למה ניתן לו השם.
מדריך למבקר בפטרה

ואדי רם
גב מים מתוקים של שלהי החורף שנשאר בפתח אחד הקניונים בסביבת ואדי רם (צילום: עידו גייר)
 

היסטוריה אנושית בוואדי

ההיסטוריה המתועדת של האזור מתחילה בין המאה הרביעית למאה הראשונה לפני הספירה. היו אלו שבטים "צפון ערביים עתיקים" (מונח רווח באנגלית: Ancient North Arabian"") שחרטו ציורי סלע של גמלים, יעלים, נמרים, ראמים וציידים בתוך קניונים עמוקים ולצד מעיינות מים מתוקים, שנתנו להם מחסה ומסתור מהחום הכבד של המדבר. אחריהם הגיעו הסוחרים הנבטיים הידועים והקימו במקום תחנת מסחר, שמאוחר יותר הפכה למקדש. שרידיו הצנועים עדיין ניצבים סמוך לכפר רם. לאחר היטמעות התרבות הנבטית באימפריה הביזנטית נותרו במקום שבטים ג'אהלים (שבטים פגאניים נודדים, ללא מסגרת מדינית, שמקורם בחצי האי ערב).

עם התבססות האסלאם בני השבטים התאסלמו והפכו לבדואים, האימפריות באו והלכו אך הבדואים המשיכו לנדוד במרחבי ערב הסעודית וירדן. רובם היו נוודים או סמי-נוודים, ממש עד לעשרות השנים האחרונות. האזור הפך למפורסם בעקבות לורנס איש ערב, שיחד עם אותם שבטים בדואים ארגן מרד נגד השלטון העות'מאני, במהלך מלחמת העולם הראשונה. כמה עשרות שנים לאחר מכן ירדן קיבלה את עצמאותה מהמנדט הבריטי, אך האזור נשאר נידח ובלתי מפותח עד לסוף שנות ה-80. אז הבינו בממשל הירדני כי ואדי רם הוא מקום נדיר עם נוף לא רגיל, והתחילו לפתח ולפתוח אותו לתיירות. מאז ועד היום הכפר והאזור ידעו עליות וירידות עקב נסיבות פוליטיות במזרח התיכון. כיום המצב נסבל אך תושבי הכפר היו שמחים לחזור 6 שנים אחורה, אל עידן טרום האביב הערבי.


מי שמגיע כיום לכפר רם, בו מתגוררים כמה מאות בדואים – רובם משבט זאלאביה (Zalabia tribe), לא יכול להתעלם מהלכלוך ברחובות, חוסר הסדר, המכוניות המקולקלות לצד הדרך, הגמלים המשוטטים (או הקשורים הדוק הדוק) וסממנים נוספים המצביעים על הזנחה. אל תסיקו מזה על האירוח הבדואי היוצא מן הכלל ועל הטבע המרהיב שמסביב. החברה הבדואית אולי אינה מטפחת את המרחב הציבורי, אך תרבות הכנסת האורחים היא כמעט קדושה.
כתבת טיפים ומידע למטייל בירדן

הכפר ראם, ירדן
בכפר רם אין תשתית מים. לכל משק בית יש דוד על הגג ומשאית המים מגיעה פעם בכמה שבועות למלא אותו
(צילום: עידו גייר)
 

נופים מן המדבר

ואדי רם, הרכסים והוואדיות שסביבו נוצרו בכמה שלבים, לפני מאות מיליוני שנים. כאשר עומדים בכניסה לכפר ניתן לראות בבסיס ההרים שכבת סלע גרניט בעובי של 50-60 מטרים, ומעליה שתי שכבות הרבה יותר רחבות של אבן חול (הרכסים עצמם עשויים אבן חול). בגבול שבו אבן החול והגרניט נוגעים זה בזה נגלים לעינינו מעיינות נובעים ונגישים. קניוני אבן החול מושפעים מאוד מהזרימה החזקה של המים, מה שנותן לנו מראות יפים וקניונים מאוד צרים (אך מספיק רחבים למעבר) בהם אנחנו יכולים לטייל.


למרות החום הכבד וכמות המשקעים המועטה בשמורה, כמות הצמחייה גדולה ומגוונת, מצמחיית דיונות מדבר ועד צמחייה ים תיכונית, במעלה ההרים ובתוך הקניונים. במהלך החודשים פברואר ומרץ ניתן לראות פריחה של עשבוניים ושיחים כמו הסמר, כפתור החולות, יפרוק, רותם המדבר והפרקרק הפרסי. בחלקים הגבוהים של ההרים ניתן למצוא עץ נדיר במחוזות המדבר, שנקרא ערער, ולצד הנביעות צומחים עשבים שמתאימים להכנת תה.

טיפוס הרים בוואדי רם
טיפוס צוקים הוא אחת הדרכים המיוחדות והמאתגרות להכיר את ואדי רם  (צילום: עידו גייר)
 

בעלי החיים בוואדי רם

בעבר היו בעלי חיים רבים נודדים ומשוטטים במדבריות הפתוחים, אך כיום, בשל ציד יתר, מספרם פחת. הבדואים טוענים כי הם מודעים להשלכות מעשיהם, מבינים שצדו יותר מדי וכיום משתדלים לשמר את מה שיש ולנסות להשיב את שאבד. על בעלי החיים שנותרו באזור ניתן למנות את היעל הנובי שמטייל לו על המישורים הגבוהים של רכס רם, רכס אום עישרין ורכס בארה. כמו כן, לפני מספר שנים נעשה ניסיון השבה לטבע של הראם הערבי בשמורת ואדי רם, אך לא ידוע מה מצבם כיום. נמרים, צבועים, צבאים וזאבים חיים גם הם במדבריות סביב ואדי רם, אך מאוד נדיר לצפות בהם.

מה כן ניתן לראות בשפע בוואדי רם? עופות - מקטנים ועד דורסים, זוחלים, עכבישים ועקרבים. אם אתם חובבי צפרות ומעוניינים לצפות בציפורים בעונות הנדידה בירדן – ואדי רם הוא אחד המקומות המומלצים. קחו את החצובה והמשקפת בתיק הגב, עלו על אחד ההרים ויש סיכוי שתבחינו בעיט ערבות, עקב חורף, איית צרעים, נשרים ועוד.
כתבה על ספארי צלילה בעקבה וטיול בוואדי רם

בעלי חיים בירדן
עיט ערבות חולף מעל ג'אבל רם במהלך האביב  (צילום: עידו גייר)
 

איפה מטיילים ומה עושים בוואדי?

עוד לפני שאתם מגיעים לכפר כדאי לתאם את סידורי הלינה. יש כמה מקומות פשוטים בתוך הכפר, אך ההמלצה שלי היא להתארח באחד משטחי הקמפינג האקסקלוסיבי במדבר (Desert Camps) המצוינים, שנמצאים במרחק של חצי שעה עד שעה נסיעה דרומה מהכפר. מחנות האוהלים ממוקמים באמצע המדבר הפתוח או לצד אחד מהרכסים היפים שבתוך השמורה, וההגעה אליהם היא באמצעות ג'יפ בדואי, שאוסף אתכם מהכפר.

הטיולים בשמורה יכולים להתבצע ברגל, על גבי גמל או עם ג'יפ. מבחר המסלולים הוא רחב, לכן אציג כאן כמה דוגמאות מהאתרים החביבים עליי ביותר.




לשכשך במעיין המוצל

יכול להיות שלורנס עצמו ישב ושתה ממי מעיין לורנס, אבל הוא עשה זאת גם במעיינות הנגב... אז אל תתייחסו לשם המקום בכובד ראש. המעיין נמצא כ- 45 דקות עד שעה הליכה מהכפר, במעלה ואדי קטן שנקרא ואדי שלאדי (Wadi Shelaali) – "ואדי המפל", בתרגום חופשי. הדרך עוברת בין בולדרים ענקיים של גרניט ואבן חול, עם צמחייה עשירה שמשגשגת בזכות העובדה שהוואדי מוצל רוב שעות היום. בסוף הוואדי מגיעים לנביעת המעיין, שם אפשר לשבת, לשכשך רגליים במים, ליהנות מהצל, מהצמחייה, מתה צמחים טעים ומקסם המקום.
 

קניון למיטיבי לכת

מסלול ההליכה היפהפה של קניון ראקאבת – (Rakabat Canyon – פירוש המילה "ראקאבת" הוא "צוואר") מתחיל בכפר רם וחוצה את רכס ג'אבל אום עישרין (הרכס שתוחם את הוואדי ממזרח). המסלול שאורכו 2.5 ק"מ, חולף על פני ואדיות, קניונים צרים ותצורות סלע מרהיבות, ומסתיים בדיונות החול האדום של ואדי אום עישרין. הטיול אורך 3-5 שעות, והוא אתגרי ולא מתאים למי שפוחד מגבהים או במצב פיזי לא טוב. למי שלא מכיר את הוואדי מומלץ לקחת מדריך, אחרת ניתן בקלות ללכת לאיבוד בין כל הפיצולים שבדרך.
 

שם מעבר לקשת

במרחק של שעה עד שעה וחצי נסיעה בג'יפ מהכפר רם נמצאת קשת בורדהBurdah Bridge), המילה "בורדה" בערבית פירושה: "לא חדיר") המרשימה. הקשת של בורדה היא אחד המקומות היפים ביותר בוואדי רם והגדולה מבין שלוש קשתות סלע בשמורה. היא מתנשאת כמה עשרות מטרים מעל הדיונות שלמרגלותיה וההליכה אליה, בעליה הדרגתית אורכת כשעה. ההליכה משתלמת – למעלה יש תצפית נוף מאוד יפה על האזור.
 
ספארי צלילה בירדן
יושבים על "הגדר", רגל פה רגל שם... (צילום: אמיר גור)
 

אל מעמקי הקניון

ואדי סבאח נמצא במרחק של 15-20 דקות הליכה מהכפר. פיתחת הוואדי נמצאת בסמוך למקדש הנבטי. מדובר בטיול בוואדי קצת יותר פתוח, עם עצים גדולים ויפים בתחילתו. לאחר כחצי שעה של הליכה, הוא מתעקל מערבה והופך להיות קניון עמוק ומרשים, עם קירות גדולים מצדו הדרומי. אם תמשיכו בהליכה אל מעמקי הקניון, לפתע תמצאו את עצמכם מוקפים מכל הכיוונים בקירות המתנשאים לגובה של כ- 250 מ', עם אור שמש קלוש ובולדרים ענקיים שצנחו מראשי המצוקים. זה המקום לעצור למספר דקות ולהרגיש את עוצמת המדבר.

ואדי רעם
לאחר 20 דק' הליכה - הנוף מוואדי סבאח לכיוון הכפר רם (צילום: עידו גייר)
 

תכנון הטיול בוואדי רם

ישנם עוד מקומות רבים שניתן להגיע אליהם במסגרת טיול ג'יפים, כמו קניון חזאלי (Khazali), קשת אום פורת' (Um Fourth) וקניון באראה (Barah) שיכולים להוות נקודות תצפית מיוחדות או מסלולי הליכה נופיים.

את הזמן שלכם בוואדי רם אתם יכולים לתכנן מראש עם מדריך ישראלי, או להגיע לבד ולמצוא מדריכים מקומיים שגרים בכפר עצמו. כך או כך כדאי לעשות סקר שוק לפני שבוחרים מדריך, ומומלץ לוודא שהמדריך שלכם מכיר את המסלול ויודע מה הוא עושה. איך מוודאים זאת? תשאלו אותו כמה שאלות בסיסיות לגבי המסלול, כמו: מה אורכו, אם יש גבי מים בדרך שאפשר להתרחץ בהם, אם צריך חבלים, אם הוא מעגלי או שאוספים אתכם בסופו, האם רובו בצל או בשמש וכו'. אם אתם חשים שהתשובות לא מספקות ושהמדריך "מגמגם", כדאי להמשיך לחפש מדריך עם יותר ניסיון.

העונה המומלצת לטיולים היא החל מנובמבר ועד אפריל, כאשר לא חם מדי. דצמבר-ינואר-פברואר מתאימים מאוד לטיולים רגליים ארוכים ותלולים אך יש להיערך מראש לטמפרטורות מתחת לאפס בלילות, לימים קרים ולקחת בחשבון סכנת שיטפונות. אם אתם מעוניינים לטבול במעיינות, להיכנס לגבי מים, לראות את הפריחה ולראות את נדידת העופות חודש מרץ מצוין לכך. אפריל גם הוא חודש מצוין, אומנם רוב העופות כבר משכשכים רגליהם באגמי אירופה, אבל הגבים בואדי עודם קיימים ונקיים, הימים ארוכים וטובים לטיולים והלילות נעימים כדי לשבת סביב המדורה (אסור לאסוף עצים בשמורה), כך שחופשת הפסח הבאה שלכם יכולה להיות ממש שם. יתר חודשי השנה חמים יחסית, אך הם יכולים להתאים לטיולים יומיים מוצלים, לטיולי ג'יפים ולטיולי גמלים.
 
טיול בואדי רם
פתחה הדרומית של ואדי רם, ההר הנשקף ממנה הוא ג'אבל חזאלי (צילום: עידו גייר)


מלון מומלץ בעקבה

מלון אל מנרה (Al Manara Luxury Collection Hotel) הוא מלון 5 כוכבים מקסים, הממוקם על חוף פרטי בעקבה, ממש מול עיר הנופש הדרומית שלנו, מצדו השני של מפרץ אילת. החדרים והסוויטות גדולים ומרווחים ובכולם פינת ישיבה, פינת קפה, מיני בר ומרפסת פרטית, הפונה לעבר הים האדום או לבריכה. הניקיון, השירות והאדיבות זוכים פה אחד לתשבחות מפי ישראלים רבים שהתארחו במקום.
 
המלצה על מלון בעקבה  המלצה על מלון בעקבה
המלצה על מלון בעקבה  המלצה על מלון בעקבה

מלון אל מנרה עקבה  יוקרה ואדיבות אצל השכנים לים האדום



לא משנה איך אתם מסווגים את עצמכם – "אוהבי מדבר" או "אוהבי יער" – כל אדם שמבקר, מטייל או מטפס בוואדי רם מורשם ומתוגמל מייחודיות המקום, יופיו, הצוקים העצומים והתרבות הבדואית, שעדיין חיה ומשמרת דפוסים עתיקים ברחבי הוואדי.
 

מידע נוסף

בתי מלון בוואדי רם
בתי מלון בירדן

כתבות נוספות

מדריך למבקר בפטרה
ספארי צלילה בעקבה, ירדן
טיפים ומידע למטייל בירדן
טיול מאילת לפטרה


עידו גייר
 
אודות הכותב
עידו גייר - מורה דרך, מדריך טיולים בחו"ל ומדריך טיפוס. טייל במשך שנים לאורכה ולרוחבה של אלסקה. טייל וטיפס הרים ורכסים ברחבי ארה"ב וכיום ממשיך לטייל, לטפס ולהדריך בדרום ירדן. עידו מסייע למטיילים שמחפשים את דרכם ותופר טיולים "לפי מידה", מייעץ למסעות גאוגרפיים ולעולם הטיפוס.

עידו עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר