יום טיול במומבאי:
העיר שבה המציאות עולה על הדמיון
מאת: סורנגה גלית יצחקי


זוכרים את הסרט "נער החידות ממומבאי"? זוכרים את ההרגשה במהלך הצפייה בסרט של מעבר ממציאות אחת לשנייה? של הרפתקאות בלתי אפשריות בעולם בלי גבולות? של צבעים, פסקול ודמויות מהפנטות? אז נכון, זה סרט בדיוני, אבל המציאות בעיר הזו נראית לעיתים לא כל כך רחוקה.


כתבה זו תיקח אותנו לביקור בעיר מומבאי, הנמצאת במדינת מהארשטרה בהודו. למומבאי אפשר להגיע בטיסות ישירות מישראל, וממנה להמשיך בטיסה או ברכבת לאזורים רבים אחרים, כך שהיא מהווה פתיחה אינטנסיבית אך מעניינת ורלוונטית להמשך הטיול שלכם בהודו.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

שער הודו – בעבר שער הכניסה למדינה והיום סמל העיר מומבאי (צילום: Renzo D'souza)
תחנת הרכבת צ'האטראפאטי שיוואג'י היא אתר מורשת עולמית תרבותי (צילום: Dikshagusain718)
דאבאוואלה – שליחים המספקים אוכל טרי מהבית ישירות למקום העבודה (צילום: Joe Zachs)
אלפי גברים כובסים מגיעים מדי יום למכבסה הפתוחה הגדולה – דובי גאט (צילום: Adam Cohn)
נשיא ארה"ב לשעבר אובמה ורעייתו בסיור במוזיאון גנדי בעיר (צילום: Pete Souza)
דוכנים בשוק קרופורד, אחד הגדולים ביותר במומבאי (צילום: Shabbir Siraj)
מלון ארמון הטאג' מהאל – אחד המפורסמים והמובילים בהודו כולה (צילום: Kuntal Gupta)

מפת דרום העיר מומבאי עם היעדים לאורך מסלול הטיול, ושלושה מלונות מומלצים:

מלון מגדל הטאג' מהאל & טריידנט נארימן פוינט במרכז העיר  |  מלון לילה מומבאי ליד שדה התעופה
מומלץ להגדיל את המפה


המזרח הרחוק



מומבאי – מטרופולין שיש בו הכול

מומבאי (Mumbai, לשעבר בומביי) מהווה בית למהגרים מכל רחבי הודו, למוסדות כלכליים מן החשובים במדינה ולתעשיית הקולנוע והטלוויזיה הענפה. זוהי עיר של מעמד ביניים הולך וגדל, לא מעט מיליארדרים, אנשי עסקים מערביים, דיפלומטים וכוכבי בוליווד נוצצים.

בכל המטרופולין הזה יש מעל 20 מיליון תושבים, כך שיש לקחת בחשבון את עומסי התנועה והעמידה בפקקים, ולנסות לסדר את יום הטיול בצורה הגיונית שתפחית את זמני המעבר ממקום למקום. היעדים בכתבה זו נמצאים בחלקה הדרומי של העיר, והמסלול שבניתי כאן מתחיל מהיעד הצפוני ביותר ויורד דרומה.
בתי מלון במומבאי
 

בסרטון: סיור וירטואלי ברחבי מומבאי  הבירה הכלכלית של הודו
 

אלפי כובסים בעבודת יד – המכבסה הפתוחה של מומבאי

נתחיל את ביקורנו בדובי גאט (Dhobi Ghat), המכבסה הפתוחה הגדולה של מומביי. בכל יום מגיעים לכאן אלפי גברים לכבס את הבגדים שלהם ושל לקוחותיהם. הכביסה מתבצעת בחלקה הגדול בעבודת יד, בתוך אמבטיות אבן רבות הפזורות במתחם ובעזרת מסחטות ישנות.

ליד שורות על גבי שורות של תעלות ואמבטיות, עובדים מדי יום ביומו אלפי כובסים, שבידיהם עוברים מאות אלפי בגדים שהורמו ונחבטו בחוזקה באבן, נתלו לייבוש והועברו לגיהוץ במגהצי פחמים. הכובסים הרבים של דובי גאט הם מכונה אנושית מדהימה, וכל לקוח מקבל את כביסתו בתום התהליך, ללא טעויות.
כתבה על מערות אלורה ומערות אג'אנטה במדינת מהארשטרה
 
מכבסת דובי גאט, מומבאי
דובי גאט – המכבסה הפתוחה הגדולה של מומבאי (צילום: CC Brian Scott)


מוזיאון גנדי – ללמוד על אחד המנהיגים החשובים בהיסטוריה

מהמכבסה נמשיך למוזיאון גנדי, בו נוכל להכיר טוב יותר את אחד מהמנהיגים הבולטים והחשובים בהיסטוריה האנושית. מטה הפעילות של גנדי במומבאי בשנים 1934-1917 משמש כיום כמוזיאון לזכרו של המהאטמה ופועלת בו גם ספריית מחקר. במוזיאון מוצגים תצלומים מאירועים היסטוריים, מכתבים שכתב וגם חדר השינה שלו.
 
מוזיאון גנדי במומבאי
מטה הפעילות של גנדי במומבאי משמש כיום כמוזיאון לזכרו (צילום: CC travelwayoflife)


תופעת הדאבאוואלה – ארוחת צהריים טרייה מהבית ישירות למשרד

ההודים אוהבים לאכול אוכל בשיא הטריות שלו, מייד לאחר הכנתו. המרחקים הגדולים והתנועה הכבדה לא מאפשרים להם ללכת לאכול בבית באמצע יום העבודה, וכאן נכנס לתמונה ה"לאנצ' בוקס" (Lunch Box) – כלי נירוסטה אטום עם חלוקה לתאים שמכיל את האוכל שהאישה או האמא בישלו בבית באותו היום ומגיע עד לשולחן המשרד בו כל אחד עובד. מאות אלפי קופסאות משונעות מדי יום על ידי שליחים, עם אפס טעויות (על טעות אחת ותוצאותיה אפשר לראות בסרט המקסים "לאנצ' בוקס").

השליחים הנקראים דאבאוואלה (Dabbawala), משתמשים ברכבות, באופניים או הולכים ברגל כדי לספק את הארוחה בדיוק בזמן. לוח הזמנים של הדאבאוואלה משתנה לעיתים ומומלץ לבדוק מראש לגבי הזמנים והמיקומים הנכונים אם תרצו לצפות בשליחים בפעולה. בטיולי הנשים שלנו אנו מנסות להגיע בדיוק למקום הנכון ובזמן הנכון בכדי לראות את התופעה הזו.
 
שליחי הדאבאוואלה במומבאי
מהמטבח הביתי ישירות למשרד. שליחי הדאבאוואלה בפעולה (צילום: CC Steve Evans)
 

ביקור בשוק ססגוני ותחנת רכבת היסטורית

נעצור באחד מהשווקים הגדולים והמפורסמים ביותר במומבאי – שוק קרופורד (Crawford Market). בתוך מבנה מקורה משנת 1871, פועל שוק ירקות, תבלינים ואוכל ססגוני. זכור במיוחד דוכן של אגוזי קשיו בכל כך הרבה טעמים וצבעים. בכניסה ובתוך המבנה יש כמה פסלונים שפיסל אביו של הסופר רודיארד קיפלינג.

משם נגיע לתחנת צ'האטראפאטי שיוואג'י (Chhatrapati Shivaji) – תחנת רכבת ראשית ומבנה היסטורי במומבאי שהוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2004. תחנה זו משמשת כתחנה סופית למספר קווי רכבת פרבריים בעיר ולמרבית קווי הרכבת הבין-עירוניים, והיא ידועה כתחנת הרכבת העמוסה ביותר בהודו.

תחנת הרכבת שנקראה בעבר על שמה של ויקטוריה, מלכת הממלכה המאוחדת וקיסרית הודו, נחשבת למבנה המרשים ביותר שהוקם בעיר. בניית התחנה החלה בשנת 1878 בסמוך לנמל, והיא נחנכה באופן רשמי ב- 1887, לכבוד חגיגות היובל למלכותה של ויקטוריה. המבנה נבנה בסגנון אינדו-סרצני (הגרסה ההודית של אדריכלות התחייה הגותית האירופית), אשר התאים הן לטעם האירופי והן לטעם המקומי.
 
שוק קרופורד במומבאי
שוק קרופורד הססגוני, אחד השווקים הגדולים והמפורסמים בעיר (צילום: CC Bernard Gagnon)

תחנת צ'האטראפאטי שיוואג'י, מומבאי
צ'האטראפאטי שיוואג'י  תחנת הרכבת העמוסה בהודו ואתר מורשת עולמית תרבותי (צילום: CC Sailko)
 

שער הודו – בעבר שער הכניסה למדינה, היום סמל פופולרי של מומבאי

יעד נוסף במסלול הוא שער הודו (Gateway of India), אשר הוקם לכבוד ביקורו של מלך אנגליה ג'ורג' החמישי. השער הפונה לנמל מומבאי, הפך לסמל פופולרי של העיר ולמקום שוקק בו נפגשים מקומיים, רוכלים ותיירים. השער ניצב על קו המים, ובעבר סימל את הכניסה להודו עבור נוסעים שהגיעו אליה דרך נמל מומבאי – הנמל ששימש כשער הכניסה החשוב ביותר אל המדינה.
 
שער הודו, מומבאי
שער הודו הפונה לנמל מומבאי  סמל פופולרי של העיר (צילום: CC Martha de Jong-Lantink)
 

שיא הפאר והיוקרה – מלון ארמון הטאג' מהאל

בסמוך לשער נמצא מלון ארמון הטאג' מהאל (The Taj Mahal Palace), אשר ביסס עצמו כאחד מהמפורסמים והמובילים בהודו. המלון היה אחד מתשעה יעדים שהותקפו על ידי מחבלים במתקפת הטרור אשר התרחשה בשנת 2008.

המלון היה סגור למשך זמן רב לאחר האירוע, ובנובמבר 2010 היה נשיא ארצות הברית ברק אובמה לראש המדינה הראשון שהתארח בו לאחר הפתיחה המחודשת. מי שלא מתאכסן במלון אבל רוצה לטעום קצת מהיוקרה שלו יוכל לבקר ולשבת לארוחה באחת המסעדות הרבות שבו או ליהנות מכוס קפה באחד מבתי הקפה.
 
מלון ארמון הטאג' מהאל, מומבאי
מלון ארמון הטאג' מהאל המפואר  אחד המפורסמים והמובילים במדינה כולה (צילום: CC Christian Haugen)
 

מסיימים את היום בקולאבה – המרכז השוקק של מומבאי

נסיים את המסלול במתחם הקולאבה (Colaba) – מרכזה שוקק החיים של מומבאי. במתחם שלל חנויות, מסעדות, בתי קפה, הוסטלים, רוכלים, דוכנים מכל סוג ומטיילים רבים הפוקדים את האזור על מנת להרגיש את האנרגיות התוססות של העיר. אפשר לעצור להתרעננות בקפה ליאופולד (Leopold's Cafe) – מסעדה שהיא מוסד, המשמשת כבר עשרות שנים מקום מפגש לתרמילאים ולמטיילים מערביים, וקשורה להמלצה הבאה שלי.
 
קפה ליאופולד, מומבאי
קפה ליאופולד המפורסם במתחם הקולאבה (צילום: CC Brian Scott)


ספרים מומלצים על מומבאי

על מנת להיכנס לאווירה של מומבאי, אמליץ כאן על שני ספרים נפלאים. הראשון, "שאנטראם" מאת גרגורי דייוויד רוברטס, הוא רומן אפי ומהפנט המתרחש בעולם התחתון של מומבאי (בית הקפה המצוין לעיל נמצא גם הוא בעלילה) ומספר את סיפורו של לין, שנמלט מכלא שמור באוסטרליה אל רחובותיה הסואנים של עיר זרה כדי להיעלם בה. מהממת העובדה שהסופר שאב את השראתו לכתיבת הרומן האוטוביוגרפי הענק הזה, מחייו שלו עצמו. למעשה הוא כתב אותו לאחר שישב בכלא, ברח, פעל במאפיה המקומית במומבאי, ונלכד שוב. אמרתי כבר שבמומבאי המציאות עולה על כל דמיון...

לאחר 990 עמודי הספר, אם עדיין תרצו להרגיש את הודו עוד יותר קרובה, אמיתית וחושפת, אני ממליצה לצלול לספר הבא – "מאחורי היפים לנצח" מאת קתרין בּוּ. ספר זה נבחר בסוף 2012 כ"ספר הטוב ביותר של השנה" על ידי מספר העיתונים הגדול ביותר בארצות הברית, והיה לספר העיון הראשון הזוכה לכבוד זה. העובדה המטלטלת היא שעל אף שהוא נקרא כמיטב הרומנים העלילתיים, זהו סיפור אמיתי המבוסס על תחקיר ארוך שנים באחת משכונות העוני הממוקמת בצילם של מלונות הפאר שהוקמו ליד שדה התעופה של מומבאי. הספר מפגיש אותנו עם אנשים אמיצים ויצירתיים, העושים ככל שביכולתם על מנת ליצור להם ולילדיהם חיים טובים יותר. וזוהי אולי גם תמציתה של העיר עבורי, הגשר הגדול ומלא ההבטחות המחבר בין דלות החומר לפאר ולעושר, ולמה שבני האדם מוכנים לעשות כדי לנסות לחצות אותו.


מלונות מומלצים במומבאי

בצמוד למלון היוקרה ארמון הטאג' מהאל שהזכרנו קודם, מתנשא מלון מגדל הטאג' מהאל (The Taj Mahal Tower), המתהדר גם הוא בחמישה כוכבים. החדרים במגדל מודרניים יותר מאשר בארמון, אך מפוארים לא פחות. מלון זה מתאים למי שרוצה ליהנות מחוויית אירוח ברמה גבוהה ולהרגיש קצת היסטוריה במסדרונות. בנוסף, תוכלו לסעוד באחת מבין 10 המסעדות של המלון וליהנות ממגוון טיפולי ספא הודיים מסורתיים.
 
מלון מגדל טאג' מהאל, מומבאי
מלון מגדל טאג' מהאל, מומבאי

מלון מגדל הטאג' מהאל  מלון 5 כוכבים יוקרתי עם חדרים מודרניים ותפאורה מפוארת 
(צילומים: CC Kuntal Gupta, The Taj Mahal Tower)

בסיומו של יום הטיול שלכם בדרום העיר, ובמיוחד כשיש זמן נוסף לבקר באתרים נוספים באזור, תוכלו ללון במלון המקסים טריידנט נארימן פוינט (Trident Nariman Point). מדובר במלון 5 כוכבים המשקיף על הים הערבי ומציע חדרים מפוארים ומרווחים, בריכה וחדר כושר, טיפולי ספא מפנקים ומגוון מסעדות.
 
מלון טריידנט נארימן פוינט, מומבאי
מלון טריידנט נארימן פוינט
 – מלון 5 כוכבים בדרום העיר המשקיף על הים הערבי (צילום: Trident Nariman Point)
 
אם עליכם להגיע לשדה התעופה בשעה מוקדמת, או שאתם נוחתים בשעה מאוחרת, מומלץ לבחור במלון בקרבת השדה. אחד המומלצים באזור זה הוא מלון לילה מומבאי (The Leela Mumbai). מלון 5 כוכבים זה מציע חדרים אופנתיים, מרווחים ומבודדי רעש, עם חלונות גדולים המשקיפים על גנים מטופחים או בריכה טרופית. במלון 6 מסעדות, בריכה חיצונית, חדר כושר וספא.
 
מלון הלילה מומבאי
מלון לילה מומבאי 
– מלון 5 כוכבים באזור שדה התעופה עם חדרים אופנתיים ומבודדי רעש (צילום: The Leela Mumbai)


היעדים במסלול המתואר בכתבה הם רק מקצת ממה שיש למומבאי להציע. בעיר ובסביבתה ישנם מקדשים של דתות שונות, מערות מפוארות, מוזיאונים, פארקים ושווקים קסומים. ועבורי, כמו בכל מקום אחר בעולם, הדבר המעניין ביותר הוא המפגש האנושי. יצירת המפגשים הללו, היא כבר באחריותכם...
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


סורנגה גלית יצחקי אודות הכותבת
סורנגה גלית יצחקי היא בעלת חברת טיולי הנשים "בית החוויות של סורנגה" בשיתוף החברה הגיאוגרפית. מאז שנת 2003 סורנגה יוצרת טיולי נשים לעולם וחוויות בארץ. טיולי הנשים הינם בדגש אנתרופולוגי וכוללים אספקטים שונים ליצירת חוויה משמעותית ומרגשת; מפגשים עם אנשים מקומיים מרתקים, ביקור בבתים אותנטיים, סדנאות מעשירות, לינה במלונות אווירה וארוחות מיוחדות.












סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר