נופש באגם לופוטה –
גן עדן קטן בחבל קאחתי
מאת: רוני ערן


הירידה בשביל ממגרש החניה אל החדרים על גדות האגם בלב המרחבים הירוקים העצומים של ריזורט לופוטה מבהירה מייד – כאן מתנתקים. אתר הנופש היפהפה הזה נמצא בלב קאחתי, חבל היין של גאורגיה, מרחק שעתיים וחצי נסיעה מטביליסי. עם שפע הפעילויות והאטרקציות בריזורט כנראה שלא תרצו לעזוב, אך מי שיעשה זאת יגלה שלל יעדים יפים, מעניינים וטעימים בקרבת מקום.


1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

אגם לופוטה, פנינת טבע בחבל היין של גאורגיה (צילום: Elena Chelysheva)
להירגע מול הבריכה, בזמן שהילדים מבלים בפארק המים (צילום: רוני ערן)
צאו לפיקניק רומנטי עם יין מקומי (Lopota Lake Resort & Spa)
נופש רגוע מול נוף קסום (צילום: Lopota Lake Resort & Spa)
במבנה המזכיר טירה מהאגדות נמצא יקב השאטו, בו תהנו מטעימות יין וארוחת גורמה (צילום: רוני ערן)
העיר הקטנה סירנארי משקיפה אל עמק אלזאני (צילום: k_samurkas)
סירנארי, המרוחקת כשעה וחצי נסיעה מהריזורט, זכתה לכינוי "עיר האהבה" (צילום: Andrey X)
ביקבים מקומיים תוכלו לראות את שיטת האחסון וההתססה המסורתית מתחת לאדמה (צילום: helovi)
מוזיאון האחוזה של אלכסנדר צ'בצ'בדזה בכפר צינאנדאלי (צילום: Sopho Guliashvili)
שביל עטור עצים עם פינות ישיבה סובב את האגם. רוכב אופניים חולף על פנינו. את המדשאה הגדולה חוצה שיירה קטנה של ברווזים ועל גדת האגם עומדים אב ובנו הקטן עם חכות, מחכים. איפה כולם? די מהר אתה מבין שהמרחבים המפתיעים של אתר הנופש והספא של אגם לופוטה (Lopota Lake Resort & Spa) מבטיחים סוג של בדידות מבורכת.

מה שהתחיל בשנת 2008 עם מלון משפחתי של שבעה חדרים הפך ל-600 דונם של מרחבים ירוקים מטופחים להפליא, 16 בניינים עם 311 חדרים, חמש מסעדות, שש בריכות, מתחם ספא, פארק מים, חדרי כושר, יקב מקסים ושלל פעילויות למשפחות ולנופשים האקטיביים. הכול מפוזר על פני המרחב ולמרות שנמצאים כאן לא מעט נופשים, כמעט שלא מרגישים בהם. רק בערב יישמעו מרחוק קולות המוסיקה של חתונה שנערכת בריזורט, והחגיגה האמיתית תגיע כשנחלוק נסיעה בקרונית מהמסעדה, חזרה לחדרים שלנו, עם קבוצת נופשים גאורגיים. נבחרת הכדורגל הלאומית ניצחה מוקדם יותר והשמחה שלהם ספוגה אלכוהול בכמויות מסחריות ואהדה חסרת גבולות לישראל. 


אתר הנופש והספא של אגם לופוטה ויעדי טיול קרובים אליו בחבל קאחתי שבמזרח גאורגיה


 ברירת מחדל



נופש מפנק לחופי אגם לופוטה

ריזורט לופוטה לייק מציע כמה סוגי חדרים ברמות מחיר שונות, חלקם מיועדים למשפחות, עם נוף ירוק לאגם, ליער או לבריכה. החדר שלנו, מסוג Superior Twin, נעים ומרווח מאוד. המרפסת הפונה אל היער התגלתה כמקום המושלם לקפה של בוקר. בדרך לארוחת הבוקר אנחנו פוגשים את רעות וערן משדה משה, עם בתם גל. "איך פה?", אנחנו שואלים את "הוותיקים". "הנסיעה ארוכה אבל שווה את זה", הם אומרים. "הניקיון מדהים, המון אנשי צוות, שירות נפלא. יש המון מה לעשות, והכול במרחק הליכה". גל אהבה במיוחד את הבריכות ומגלשות המים באקווה פארק.
 
אתר הנופש לופוטה, חבל קאחתי
חדרים נעימים ומרווחים עם נוף ירוק (צילום: Lopota Lake Resort & Spa)
 

איך מגיעים? הרוב מגיעים ברכב שכור, כי יש גם מה לעשות בסביבה ותיכף נגיע לזה. אבל מי שיבחר להגיע לכאן לבטן-גב טוטאלי ולא ירצה לנהוג – יוכל לקחת שאטל מנמל התעופה בטביליסי עד לריזורט (עלות של 200-300 לארי לכיוון).

מה אוכלים? לבחירתכם חמש מסעדות – מטבח גאורגי, מטבח יפני, מטבח איטלקי, מסעדת ארוחת הבוקר (מזנון עשיר כמו שישראלים אוהבים, עם קרואסונים משובחים), ומסעדת גורמה ב"שאטו" – היקב המקומי. לא בכולן הרמה אחידה. "המסעדה היפנית נהדרת וגם האיטלקית טובה. עשינו גם טעימות יין ב'שאטו' והיה מעולה", דיווחו רעות וערן. היקב ב'שאטו', ובשמו הרשמי Château Buera, ניצב על גבעה ירוקה ונראה כמו טירה של דיסני. לאורחי הריזורט מוצעות טעימות של מגוון של יינות גאורגיים – המיוצרים באופן המסורתי (ב- Kvevri – כדי חרס שנטמנים באדמה) והמודרני (בחביות).
 
אחת מחמש המסעדות באתר הנופש לופוטה
מגוון של חמש מסעדות לבחירתכם (צילום: Lopota Lake Resort & Spa)

יקב השאטו באתר הנופש לופוטה
מרתפי היין בשאטו  היקב המקומי (צילום: Lopota Lake Resort & Spa)
 

מה עושים? די הרבה, למרות שהכי מומלץ להוריד הילוך, ליהנות מהחדר ומאחת מהבריכות (לבחירתכם כאלו תוססות יותר או שקטות יותר), לטייל מסביב לאגם ברגל או על אופניים, לערוך היכרות יסודית עם היין הגאורגי ב'שאטו', ליהנות מטיפולי הספא שממוקם בתוך היער וצופה לאגם (יש מגוון של טיפולים ברמה טובה, ובמחיר לא זול), ובקיצור – לקחת את זה באיזי.

משפחות עם ילדים וחובבי "אקטיב" ימצאו כאן מגוון רחב של אפשרויות, כמו שבילי הליכה ואופניים ברמות קושי שונות. בלופוטה ישמחו לארגן עבורכם מסלולים למתחילים, למנוסים ול"אקסטרימיסטים" – בשטח הריזורט ומחוצה לו, בעמק אלזאני (Alazani), בנופי הכרמים והיקבים של קאחתי. תוכלו גם להצטייד בחכה ב-Adventure Center  ולנסות את כוחכם וסבלנותכם בדיג קרפיון, שפמנון או חדקן. פעילויות נוספות כוללות בין היתר רכיבה על סוסים, שייט בסירות פדלים באגם וטיול טרקטורונים, ולרשותכם עומדים גם פארק מים, מגרשי טניס וטניס שולחן, מגרשים קטנים של כדורגל וכדורסל, ואפילו רחבת החלקה על קרח. עבור הקטנטנים מפעיל הריזורט מועדון לילדים, עם בייביסיטר ושפע של משחקים.

טיולי סוסים וג'יפים, אתר הנופש לופוטה בחבל קאחתי
טיולי סוסים וג'יפים הם רק חלק קטן ממבחר האטרקציות שמציע הריזורט (צילום: Lopota Lake Resort & Spa)
 

יין ואריסטוקרטיה בכפר צינאנדאלי

אם לא די לכם בפעילויות בלופוטה, לחבל קאחתי יש לא מעט להציע. במרחק חצי שעה נסיעה מהריזורט, למרגלות רכס גומבורי (Gombori), שוכנת העיר העתיקה תלאווי (Telavi) – עיר המחוז הראשית של קאחתי. במרכז העיר תמצאו את המבצר העתיק Batonis Tsikhe, את השוק המקורה (Telavi Bazaar) ואת המוזיאון ההיסטורי (Telavi Historical Museum), השוכן בארמון הצנוע של המלך ארקלה השני.
עוד על תלאווי בכתבה על סיור בחבל היין קאחתי
 
מבצר Batonis Tsikhe בעיר תלאווי
המבצר העתיק Batonis Tsikhe במרכז העיר תלאווי (צילום: Andrey X)
 

כ-10 ק"מ מזרחית לתלאווי שוכן הכפר צינאנדאלי (Tsinandali), ויש לפחות שתי סיבות לקפוץ אליו. בכפר הזה קבע במאה ה-19 הנסיך אלכסנדר צ'בצ'בדזה (Alexander Chavchavadze) את מעון הקיץ ואחוזת היין שלו. בית האצולה הזה, המשמש כיום כמוזיאון, ממוקם בלב פארק גדול ומציע למבקרים היכרות עם חיי האריסטוקרטיה הגאורגית במאה ה-19. בשטח האחוזה נמצאים גם שני בתי מלון: Tsinandali Estate, A Radisson Collection Hotel (5 כוכבים) ו- Park Hotel Tsinandali Estate (4 כוכבים).
 
מוזיאון האחוזה של אלכסנדר צ'בצ'בדזה בכפר צינאנדאלי
מוזיאון האחוזה של אלכסנדר צ'בצ'בדזה בכפר צינאנדאלי (צילום: CC Andrey Terekhov)

מלון צינאנדאלי אסטייט
מלון צינאנדאלי אסטייט מרשת רדיסון, 5 כוכבים בשטח האחוזה
 

צ'בצ'בדזה היה ידוען ואיש רב פעלים. פרט לתואר ולכסף הוא היה משורר מוערך, יינן נלהב (האחוזה כוללת את היקב שלו), דיבר כמה שפות ואירח בביתו סלון ספרותי, שמיטב אצולת הרוח של התקופה עלתה אליו לרגל. בשנת 1886 נאלצה המשפחה להעביר את הבעלות על האחוזה לידי משפחת רומאנוב, שושלת הצארים של האימפריה הרוסית, כנגד חוב שהיו חייבים לרומאנובים. אחרי המהפכה הפכה האחוזה למוזיאון בבעלות המדינה, וכיום היא שייכת לגאורגיה ובן משפחת צ'בצ'בדזה מנהל את המוזיאון. סיור מודרך מוביל אל החדרים שכוללים עדיין את הריהוט המקורי ואת אוסף האומנות (רק לשמוע את המדריכה הוגה את השם צ'בצ'בדזה שווה את הסיור).
 
מוזיאון האחוזה של אלכסנדר צ'בצ'בדזה בכפר צינאנדאלי
ניתן לצאת לסיור מודרך במוזיאון האחוזה של צ'בצ'בדזה (צילומים: רוני ערן, Andrey X)


עוד מקום לבקר בו בכפר הוא יקב שומי (Shumi WInery) המקסים, בו ישמחו לערוך לכם סדנה קטנה של בישול גאורגי – הכנת חצ'אפורי, חינקאלי (הכופתאות הממולאות הגאורגיות) והצ'ורצ'חלה (הממתק המקומי העשוי מאגוזים עטופים ברביכה של קליפות ענבים) – וטעימות יין כמובן. אם תגיעו כקבוצה תוכלו להזמין שם גם ארוחת צהריים. לחובבי המוסיקה הקלאסית מומלץ להגיע לכפר בתחילת ספטמבר, אז מתקיים כאן פסטיבל צינאנדאלי (Tsinandali Festival), שמאז 2019 מארח אומנים מקומיים ובינלאומיים.

סדנת בישול ביקב שומי בכפר צינאנדאלי, קאחתי
סדנת בישול גאורגי ביקב שומי וקינוח מפתיע שמחכה לכם ביעד הבא (צילום: רוני ערן)




סירנארי – בין מטבח מקומי לאייקון תרבותי

אם תבחרו להרחיק קצת יותר, מומלץ לבקר בעיר סירנארי (Sighnaghi) – כשעה וחצי נסיעה מאגם לופוטה. העיר הקטנה ממוקמת על הר, משקיפה אל עמק אלזאני, ומבטיחה שיטוט נעים וכמה אטרקציות מקומיות. מתישהו הצמידו לה את הכינוי "עיר האהבה" בזכות בית חתונות, שמקומיים וזרים יכולים להתחתן בו 24 שעות ביממה. אולי כדי לחזק את הקישור ללאס וגאס פתחו בסמוך גם קזינו, שכבר הספיק להיסגר. אבל אם תרצו להתחתן מהרגע להרגע באישון לילה – בית החתונות של סירנארי פתוח.

העיר סיראנרי בחבל קאחתי
סיראנרי, "עיר האהבה" המשקיפה על עמק אלזאני (צילום: Industrial Photograph)
 

עם או בלי חתונה, הכיף של סירנארי טמון בשפע היקבים המשפחתיים שלה ובמטבחים הביתיים הצמודים אליהם. ארוחת הצהריים שלנו במסעדת בורג'י (Burji) הייתה על טהרת המטבח המקומי. המסעדה ממוקמת על גבעה, צמוד לחומת העיר מהמאה ה-18, וארוחה על המרפסת מבטיחה גם נוף מקסים של העמק. התפריט כלל בין היתר כמה מטעמים מקומיים כמו חצילים מטוגנים בשום בסגנון קאחתי, אג'פסנדלי (Ajapsandali) – ירקות מטוגנים ומבושלים, ג'ונג'ולי (Jonjoli) – ירקות ופרחים מוחמצים, וחשלאמה (Khashlama) – מנה מובילה במטבח של קאחתי – בשר מבושל בבישול ארוך עם רוטב שום.

את הקינוח (המפתיע) מומלץ לאכול מול הנוף בקיוסק של מדאה (Cafe Medea) בכניסה לעיר – גלידה וניל עם רוטב יין מתוק. אם תרצו לטייל על החומה תוכלו לעשות את זה לאורך 300 מטרים (מתוך ארבעת הקילומטרים שלה). בדרך מהמסעדה לשער העיר תחצו את השדרה היפה ובה תבליט מרשים שמוקדש לגיבורי מלחמת העולם השנייה, תושבי העיר.
 
האנדרטה לזכר גיבורי העיר סירנארי שנפלו במלחמת העולם השנייה
האנדרטה לזכר גיבורי העיר סירנארי שנפלו במלחמת העולם השנייה (צילום: רוני ערן)
 

חובבי אומנות לא יחמיצו ביקור במוזיאון הלאומי של סירנארי (Sighnaghi National Museum), בשל האגף המוקדש לציוריו הנאיביים המקסימים של הצייר הלאומי של גאורגיה, ניקו פירוסמני (Niko Pirosmani). פירוסמני, אייקון תרבות נערץ ויליד קאחתי, הרבה לצייר את חיי הכפריים ונופי חבל הולדתו, ואת תרבות השולחן והיין של גאורגיה.
עוד על פירוסמני בכתבה על ביקור בעיר הבירה טביליסי
 
ציור של ניקו פירוסמני במוזיאון סירנארי
ציור של ניקו פירוסמני באגף המוקדש לו במוזיאון סירנארי (צילום: רוני ערן)

 
אל השלווה הירוקה והפינוקים של לופוטה וחבל היין נוסף עוד מרכיב שהפך את הביקור הזה בגיאורגיה לנעים מאוד – יחס חם ואוהד בכל מקום שבו גילו שאנחנו מישראל. לא מובן מאליו, ומאוד מחמם את הלב.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


רוני ערן אודות הכותבת
רוני ערן, עיתונאית ויוצרת תוכן בתחום התיירות והטיולים, בוגרת החוגים לקולנוע וטלוויזיה ולתולדות האמנות באונ' תל אביב. בעלת טרולי מוכן לדרך בכל עת, בעקבות תרבויות, נופים, אנשים, אמנות, מטבח מקומי וכל סוג של שוק על הפלנטה. ועל הדרך גם פזמונאית, שאתם בטח מכירים כמה מהשירים שלה, אבל זה כבר סיפור אחר.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר